Ráczék megtoldják a programot, további öt évig fizetnek

Rácz Jenő kifejtette: a szaktárcaösztöndíjprogramjához csatlakozóknak vállalniuk kell, hogy a képzésvégét követően további öt évig, összesen tíz évig a magyar államiegészségügyi rendszerben kell dolgozniuk. Akik erre az időre a Veszprémmegyei kórházzal kötnek szerződést, azok számára garantáljákfoglalkoztatásukat és hogy tovább fizetik számukra a havi nettó százezer forintot. A kórházigazgató elmondta: intézményükben 21 rezidenshelyethirdettek meg, ebből korábban tizenketten jelentkeztek az államtitkárság programjára. A Veszprém megyei kórház által múlt héten meghirdetett„Markusovszky Lajos plusz” programban eddig ketten írták alászerződésüket, de már további két rezidens jelezte csatlakozásiszándékát. Rácz Jenő az MTI-nek kiemelte, a céljuk az, hogy mind arezidensek, mind az egészségügy több szereplője felé jelezzék, hogy„komolyan veszik azt a programot, hogy szeretnék itthon tartani adolgozókat”.

Cserháti Péter egészségpolitikáért felelőshelyettes államtitkár ugyanazon a rendezvényen arról beszélt, várhatóan a napokban bejelenti a tárca, hogy milyen új pályázati feltételekkellehet jelentkezni a korábban csak az idén a szakorvosképzésbe lépőkszámára meghirdetett ösztöndíjprogramra. Továbbá elmondta, aszakorvosképzésben részt vevő mentorok díjának emelésére is megvan aforrás.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, SzócskaMiklós egészségügyért felelős államtitkár és Páva Hanna helyettesállamtitkár számolt be július közepén arról a szakorvosjelölteknek szóló ösztöndíjprogramról, amelyben a képzésüket kezdő fiatalok öt évig havinettó havi százezer forintos támogatást kapnak, ha vállalják, hogylegalább tíz évig a magyar állami egészségügyben dolgoznak, és nemfogadnak el hálapénzt. Szócska Miklós korábban kiemelte: a kormánydöntése értelmében ez a bérfejlesztés a szakorvosképzésben részt vevőkre vonatkozik, ami azt jelenti, hogy a szakorvosokat tanító orvosoktámogatását is növelik. Ez utóbbi konkrét összegét később jelentik be –mondta akkor Szócska Miklós.

A Markusovszky Lajos-ösztöndíjrévén hatszáz szakorvos, a Than Károly-ösztöndíj révén pedig mintegyhúsz szakgyógyszerész pályázhatott a fizetésén felüli havi nettószázezer forintos támogatásra. Az augusztus 22-i határidőig viszont a620 helyre 141-en jelentkeztek. Az államtitkárság bejelentette: újabbpályázati kört írnak ki.