Rákellenes gyógyszerek árai szökhetnek az egekbe?

A tervezett intézkedés egy-egy termék finanszírozhatóságát is veszélyezteti, ezek akár teljesen eltűnhetnek a piacról – tette hozzá Leitner György -, az orvosok így ‘kényszerűen’ vagy drágább, vagy kevésbé korszerű szereket tudnak csak majd felírni betegeiknek. Az elnök szerint már a Széll Kálmán-terv első változatának 2013-as évre vonatkozó megtakarítási előirányzata is ‘teljes tévút’ volt, majd megjelent a 2.0, amelynek alapján a kormányzat újabb 40 milliárdot szeretne megtakarítani a gyógyszerkasszában.

Már a kiindulópont is téves, miszerint Magyarországon magas a gyógyszerfogyasztás – fogalmazott Leitner, aki hangsúlyozta: a magyarországi gyógyszerfogyasztás költsége a GDP-hez viszonyítva az uniós átlag alatt van, és európai szinten az ország a középmezőnyhöz sorolható. Arra is kitért, hogy amikor Spanyolországban bevezették a később spanyol modellnek nevezett intézkedési csomagot, ott teljesen más volt a kiindulópont, például a 65 éven felüliek ingyen kapták gyógyszereiket. Magyarországon viszont egészen más helyzetben van a gyógyszerágazat, az elmúlt időszakban már több intézkedés sújtotta a gyógyszeripar szereplőit.

A szakember szerint a megoldást a kormányzat és az ágazat szereplőinek aktívabb párbeszédével lehetne megtalálni, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete ezért a tervezett intézkedésekről alkotott véleményét és javaslatait eljuttatta mások mellett Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak és Sélleiné Márki Máriának, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójának.