Rákgyógyszer: hamarosan indul a hazai gyártás

A mintegy 30 milliárd forintos beruházás biztonságossá teszia hazai betegellátást, közel 300 munkahelyet teremt, és a gyártási kapacitáslehetővé teszi az exportot is – mondta a Világgazdaságnak PaplanosPéter, a Teva kommunikációs vezetője. Amint megkapja a gyár a működéshez szükséges engedélyt és aminőségbiztosítási tanúsítványt, megindítja a termelést, várhatóanjövőre.

A napokban robbant a hír: a Zala Megyei Kórház onkológiai osztályáról 25 beteget küldtek haza az 5-fluorouracil nevű készítményhiánya miatt. Hamarosan kiderült, hogy a zalaegerszegi kórház mellettmásik kilencben is elfogyott a készítmény. Feller Antal, aHungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat vezérigazgatója közölte, ahatóanyag Európa-szerte hiánycikk, ám cégük több európai nagykereskedelmivállalattal fölvette a kapcsolatot, hátha vannak tartalékaik, s várják azajánlataikat, hogy feltölthessék a kifogyott hazai készleteket.

Az 5-fluorouracil nevű hatóanyag sokféle kemoterápiás protokoll komponense,létkérdés a pótlása. A gyógyszerhiány oka az, hogy a készítményt gyártóholland gyárban gyártástechnológiai hiba miatt leállították atermelést, így a forgalmazóknak nem tudtak szállítani, s a kevéskészlettel rendelkező kórházakban kifogytak a tartalékok.

A kórházak az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyével egyediimportból beszerezhetik a gyógyszert. Ezt tette a zalaegerszegiintézmény is. Arra is lehetőségük van a kisebb kórházaknak, hogy a nagyobbgyógyszerkészletekkel rendelkező hazai onkológiai központokból kapjanak átmenetisegítséget. Így az onkológiai betegek az átmeneti gyógyszerhiányt átvészelhetik,annál inkább, mert a hollandiai gyárban hamarosan újra indul a gyártás – írja alap.