Recept nélkül, a magunk feje után?

Számos gyógyszernek minősülő készítmény kapható hazánkban is orvosi vény nélkül, ezek közül jó néhány nem csak gyógyszertári forgalomban. Ahirdetésekben ezen szereknek kizárólag a pozitív tulajdonságait említik, a veszélyeket pedig az unalomig ismert, és ezért már szinte figyelembesem vett mondat takarja: „A kockázatok és mellékhatások tekintetébenolvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát,gyógyszerészét!”

 

Milyen szerekről van szó?

 

A leggyakrabbanhasznált ilyen gyógyszerek bizonyos nem-szteroid fájdalomcsillapítók(NSAID típusú fájdalomcsillapítók), táplálékkiegészítők, vitaminok,gyógynövényi hatóanyagot tartalmazó nyugtató- és altatószerek,gyomorsav-termelődést csökkentő szerek és antiallergiás készítmények.Ezek egy része csak a hatóanyag mennyiségében különbözik a vénykötelesszerektől, tehát ugyanazok az elővigyázatossági szabályok érvényesekrájuk, mint orvosi rendelvényhez kötött társaikra. Az említett szerekmellékhatásai a nagyközönség előtt alig ismertek, és ebben abetegtájékoztatók túlzottan részletes listái valójában nem segítenek,hiszen ezekből a laikus gondolkodás számára alig kiszűrhetők az érdemiinformációk, pedig nagyon is meggondolandó, ki milyen gyógyszert kezdjen el szedni.

 

Kölcsönhatások és mellékhatások

A reklámokbanveszélytelennek, viszont rendkívül hatékonynak ábrázolt NSAID-típusúfájdalomcsillapítók is komoly mellékhatásokat okozhatnak: a vízvisszatartása révén tovább emelhetik a magas vérnyomást,gyomorpanaszokat okozhatnak, ráadásul dózisfüggetlen módon és nemcsaktabletta, hanem kúp vagy krém formájában történő használat esetén is. Aparacetamol erősen májtoxikus hatású, túladagolása ezért akár fatáliskimenetelű is lehet. A kalcium-, magnézium- és vastartalmútáplálékkiegészítők, illetve gyomorsavlekötők számos gyógyszerfelszívódását gátolják, mint bizonyos antibiotikumok, gombaellenesszerek, a digoxin, a pajzsmirigyhormon. Ezek együttes szedésekor erretekintettel kell lenni és a szedést fel kell függeszteni vagy agyógyszereket különböző időpontban szedni.

 

A szintén ártalmatlannak tűnő orbáncfű-tartalmú nyugtató éshangulatjavító készítmények a máj lebontó enzimeinek fokozotttermelődése révén felgyorsíthatják bizonyos gyógyszerek lebomlását,ezáltal ezek hatása gyengül. Ilyen gyógyszerek többek között bizonyosnyugtatók, altatók és szkizofréniában alkalmazott gyógyszerek,véralvadásgátlók, fogamzásgátlók, hogy csak a leggyakoribbakat említsük.

 

Felmérés a magyarok szokásairól

A kérdés egyrenagyobb aktualitására való tekintettel a Semmelweis EgyetemGyógyszerügyi Szervezési Intézetének munkatársai felmérést végeztekmagyar páciensek körében a vény nélkül kapható szerekkel kapcsolatosismereteikről és szokásaikról. Az eredményekből kiderült, hogy amegkérdezettek csaknem 30%-a találkozott már vény nélkül kaphatógyógyszerrel kapcsolatos visszaélésszerű szedéssel, pl. gyógyszerek ésalkohol együttes fogyasztásával. A résztvevők 40%-a nyilatkozott úgy,hogy a szer használata előtt szakemberhez fordult felvilágosításért, míg 60% ezt nem tette meg; 44%-uk úgy gondolja, kellőképpen ismeri amegvásárolt szer hatásait.

 

Mivel sokan nem „kérdezik meg kezelőorvosukat”, a gyógyszerészekrekomoly feladat hárul a felvilágosítás tekintetében. A betegek harmadaelfogadja a tanácsaikat, de a tájékoztatás nehézségekbe is ütközik,tudtuk meg Major Csillától, a kutatás vezetőjétől.„Mivel a betegek nem mindig emlékeznek pontosan és teljes egészébenarra, amit mondtak nekik, ezért a gyógyszerészeknek a szóbeli mellettírásos formában is át kell adniuk az információkat. Ha a páciens nem iskér kifejezetten tanácsot, a patikusnak mindig megvan a lehetősége arra, hogy megbeszélje a beteggel a gyógyszerszedés kérdéseit és továbbitájékoztatást nyújtson.”

 

Éppen ezért a gyógyszertárak szerepe változóban van az egészségügyirendszeren belül: egyre inkább egészségügyi információs pontokká is kell válniuk annak érdekében, hogy a betegeket megóvják a fent említett,egyes esetekben súlyos nemkívánatos hatásoktól. „A legfőbb feladat, hogy elejét vegyük a helytelen használatból eredő károknak, miközbentovábbra is biztosítjuk a hozzáférést a vény nélkül szedhető szerekhezmindazok számára, akik azokat megfelelően használják” – összegzett Major Csilla. – „Ehhez a jövőben szükséges lehet bizonyos gyógyszerekszedésének monitorizálása is a megfelelő adatgyűjtés ésbetegtájékoztatás mellett.”

 

Forrás: weborvos.hu