Réthelyi: jövőre sem várható általános béremelés az egészségügyben

A tárcavezető kifejtette: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium mindentmegtesz azért, hogy anyagiakban is könnyebbé tudják tenni azegészségügyi dolgozók munkáját. Ugyanakkor „sajnos egy általánosbéremelésre valószínűleg a jövő évben sem lesz lehetőség”, de a pótlékok és az ügyeleti díj megemelésével szeretnének segítséget nyújtani azágazatban dolgozóknak.

A védőnők, szülésznők és gyermekápolók országos konferenciáján -amelyet a Semmelweis Egyetemen rendeztek – Réthelyi Miklós azt ismegjegyezte: az intézmény egykori rektoraként is fontosnak tartotta azápolói, szakdolgozói munka erősítését és hangsúlyozását, és ez avéleménye az elmúlt húsz évben sem változott.

Nem véletlen, hogy a három szakma dolgozói – már huszonkettedikalkalommal – közösen tartják konferenciájukat, hiszen munkájuk szorosankapcsolódik egymáshoz. A kismama és a magzat sorsával először a védőnőkfoglalkoznak, aztán a szülésznőké lesz a főszerep, később pedig agyermekápolók és ismét a védőnők segítenek az anyának és gyermekének –fejtette ki a miniszter.

A védőnői szakma ráadásul „magyar specialitás”, ezért aztMagyarország uniós elnöksége alatt példaként állították a többi országelé – mondta Réthelyi Miklós.