Réthelyi nem enged Matolcsynak

A miniszteri felkérést megtiszteltetésnek, munkáját pedig kihívásnak tartja, ezért szó sincs arról, hogy távozni akarna posztjáról a nemzeti erőforrás miniszter. Réthelyi Miklós a lapnak adott interjújában kijelentette: addig marad a bársonyszékben, amíg a jó ügyeket előbbre tudja vinni, és a kormányfő igényt tart a munkájára. – Én hiszem – utalt az augusztus 20-i ünnepre a miniszter –, hogy ha sokan összefogunk, Szent István országa a legreménytelenebbnek tűnő elesettségből is talpra tud állni.

A tárcavezető a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium tervei kapcsán egyértelművé tette: megengedhetetlennek tart bármilyen jogszabály-változtatást, amelynek következtében csökkenne az egészségügyi dolgozók jövedelme. Hozzátette ugyanakkor, hogy egyelőre béremelést sem tud ígérni az egészségügyi dolgozóknak. A bizonyos területeken tapasztalható orvoshiány kapcsán – amelynek fő oka, hogy a fiatal doktorok jelentős része külföldön vállal munkát – fenntarthatatlannak nevezte, hogy jól képzett szakemberek ezreivel ajándékozunk meg nálunk jóval fejlettebb országokat.

A lapnak arra a felvetésére, hogy a nemzetgazdasági tárcánál formálódó új Munka törvénykönyve jelentősen csökkentené a műszakpótlékok összegét, Réthelyi Miklós elmondta, hogy az új jogszabály pontos tartalmáról még folynak az egyeztetések. “Ugyanakkor leszögezem: abból semmilyen körülmények között nem engedünk, hogy a jelenlegi bérmennyiség továbbra is biztosítva legyenaz orvosok, a szakdolgozók részére” – tette hozzá.

A miniszter szerint az egészségügy működési feltételeit a várható jövő évi költségvetési forráscsökkenés ellenére biztosítani tudják, és az ágazatnak a Semmelweis terv alapján megkezdődő funkcionális átrendezése nyomán javulnak majd a körülmények, csökken az ápolási idő.

Mint mondta, azt nem ígérheti meg, hogy jövőre béremelés lesz az egészségügyben, arra akkor lesz lehetőség, amikor az ország gazdasági helyzete megengedi. Réthelyi Miklós reményét fejezte ki, hogy a rezidensek jelentős része élni fog a felajánlott ötéves ösztöndíj lehetőségével.

Az oktatási területről elmondta, hogy az új köz- és felsőoktatási törvény koncepciója elkészült, azt a kormány bármikor napirendre tűzheti.