Réthelyi: tíz éve nem volt ilyen a praxisoknak

Legutóbb tíz éve kaptak a háziorvosok, a házi gyermekorvosok és azalapellátásban dolgozó fogorvosok komoly állami támogatást a munkájukhoz szükséges eszközök beszerzéséhez – jelentette ki Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter az m1 Ma reggel című műsorában.  Mint ismert, 12,7 milliárd forintos forrásból összesen 8 ezer alapellátó praxis igényelhet eszközbeszerzéshez állami támogatást.

A tárcavezető elmondta: praxisonként másfél millió forintról van szó, havonta, részletekben kapják a pénzt, és egy listáról választhatják ki a beszerzendő eszközöket. Feltétel, hogy a megvásárolt eszközt azorvosnak alkalmaznia kell, és 3-4 évig nem adhatja azt el. A feltételekközött szerepel az is, hogy lehetőleg magyar terméket kell venniük azorvosoknak – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy hamarosan a kormány elé kerül az asalátatörvény-tervezet, mely megteremti a praxiskezelő alapot. Ezkétmilliárd forinttal indulna, de a későbbiekben önjáróvá kellene tenni. A műsorvezető azon kérdésére, hogy januárban is miniszter lesz-e még,Réthelyi visszakérdezett: ha januárban itt ülünk, önnel fogok majdbeszélgetni? Később idézte Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivőkorábbi kijelentését, miszerint Orbán Viktor kormányfő az országotalakítja át, és nem a kormányát.