Réthelyi: vagy ez, vagy semmi

A rezidenseknek kidolgozott ösztöndíjprogramban húsz gyógyszerész támogatására is lehetőség van – emlékeztetett Réthelyi Miklós a pénteken meghirdetett, a szakgyógyszer-jelölteknek is lehetőséget adó Than Károly ösztöndíjra, amikor részt vett a Teva Gyógyszergyár Zrt. mai tanszékavatóján. MTI érdeklődésére a miniszter hozzátette: jelenleg ennyire volt fedezet, s el kellett dönteni, hogy vagy meghirdetik az első lépést, vagy nem tesznek semmit.

A miniszter azt mondta, hogy a helyzet súlyos; a mostani nem teljes körű megoldás, de erre volt lehetőség.

A betegutak tervezett átalakításával, az ellátó centrumok fenntartóinak esetleges változásával kapcsolatban a tárcavezető az MTI kérdésére megjegyezte: az önkormányzatok helyzetében is sok változás várható, ami befolyásolja ezt a kérdést. Hozzátette, hogy a Semmelweis Terv előkészítése során az egészségügyi államtitkárság széleskörű egyeztetéseket folytatott az országban, most el kell indulni a rendszerrel, s menet közben is lehet majd javítani. Megjegyezte, hogy továbbra is folyamatos tárgyalásokat folytatnak mind Budapesten, mind vidéken ezekről a kérdésekről.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara még nem reagált a pénteki bejelentésre, amely a klinikai és kórházi szakgyógyszer-jelölteknek is megpályázhatóvá teszi a havonkénti 100.000 Ft-os ösztöndíjat a szakorvosjelöltekével azonos feltételekkel. Horváth-Sziklai Attila, az MGYK ügyvezetője lapunk kérdésére csupán annyit mondott, hogy csak akkor alakítják ki a véleményüket, ha már többet tudnak, ha ismertek lesznek a részletek. A pályázati kiírások napokon belül megjelenhetnek, pályázni augusztus 15-ig lehet majd.