Robbanhat az eü-bomba – újra veszélyben a betegellátás

A Magyar Kórházszövetség levelében az egészségügyi intézmények adósságának újbóli megugrásáról ír. A minimálbér-emelés és a szakdolgozói bérminimum-emelés kompenzálatlansága, az áfaemelés és az infláció ellentételezésének hiánya tovább gyorsította a folyamatot, így ismételten előállt az a helyzet, hogy a szakmai anyagokat beszállítók egyes kórházaknak már csak készpénzfizetés ellenében szállítanak, míg az energiaszolgáltatók folyamatosan a szolgáltatások megszüntetését helyezték kilátásba – áll a dokumentumban.

Az egyre sűrűsödő aggasztó jelek újra sürgős beavatkozást igényelnek, ennek azonban alapfeltétele a konkrét számok és az adóssággörbe trendjének ismerete − hangsúlyozzák. A Kórházszövetség szerint az adatok annak ellenére nem állnak rendelkezésre, hogy a kórházak a szükséges adatszolgáltatást folyamatosan teljesítik. A probléma feltérképezése és megoldása érdekében a szövetség egyeztetéseket szorgalmaz a minisztérium és a szakmai szervezetek között.

Jelentős túlköltésben van a 2011-hez képest mintegy százmilliárd forinttal, 277 milliárd forintra redukált gyógyszerkassza is, s úgy tűnik, igazuk lesz a Széll Kálmán terv gyógyszerügyi fejezetét betarthatatlannak tartó szakértőknek. (Tavaly a 343,5 milliárdos tervezetet 33,4 milliárddal, csaknem 10 százalékkal lépték túl az év végére.) Ugyan a június havi, az NGM közlése szerinti 25,8 milliárd forint támogatáskiáramlás 6,8 milliárd forinttal kevesebb, mint 2011 júniusában volt − ez az év legalacsonyabb összege −, ám az időarányos elvárást mégsem hozza.

Az első félévben 28 milliárd forinttal kevesebbet fordítottak gyógyszerkiadásokra, mint 2011-ben, a kifizetett 160,8 milliárd forintnyi gyógyszertámogatás azonban így is 7,9 százalékkal haladja meg a tervezettet. A júniusi támogatáskiáramlásról az Országos Egészségpénztár (OEP) honlapjára felkerült adatokból kitűnik, a legtöbbet, 1,6 milliárd forintot a véralvadási faktorokra költötte a biztosító, s a növekedés is ebben a csoportban a legnagyobb, több mint ötvenszázalékos az előző hónaphoz képest. Az egy dobozra eső térítési díj az összes gyógyszert figyelembe véve mintegy 600, a dobozonkénti támogatási összeg mintegy 1200 forint körüli.


Napi grafikonok
A mintegy 86 ezer egészségügyi dolgozót érintő béremelést augusztusban folyósítják először az érintetteknek, akik ígéretet kaptak, hogy a bérrendezés jövőre, újabb 55 milliárdos forrás bevonásával folytatódik. A remények szerint ez más intézkedésekkel együtt megállíthatja vagy legalábbis fékezheti az orvosok gyorsuló elvándorlását. Az MTI híre szerint az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalnál idén az első félévben 985 egészségügyi dolgozó igényelt külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást.