Senki nem érti miért drágul a gyógyszere

Tarthatatlan és igazságtalan a jelenlegi gyógyszer-támogatásirendszer, ezért van szükség arra, hogy Országos EgészségbiztosításiPénztár (OEP) „finomítson” a szabályokon. Az orvosságort felíróorvosoknak és a betegeknek is meg kell érteniük, hogy nagyon kevéspénzből, kell nagyon sok beteg terápiáját biztosítani. A kormány 13pontos intézkedéscsomagot fogadott el, melynek része a támogatásirendszer felülvizsgálata. A hivatal már januárban hozzálátott a munkához – mondta Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója.

A szakember szerint a cél, hogy a gyártók Magyarországon se adjáklényegesen drágábban az orvosságokat, mint Európa bármely államában.Ezért valamennyi szer árát összehasonlítják az európai legalacsonyabbárával, a húsz százaléknál drágább hazai készítmények elvesztik atb-támogatásukat. Ez az intézkedés, csak azokat érintehti hátrányosan,akik nem hajlandók a támogatás nélkül maradó szereiket, másikracserélni. Az egészségbiztosító az árfelülvizsgálat során gondosanügyelnek arra, hogy valamennyi terápiás csoportban maradjon olcsó,támogatott termék. Sélleiné Márki Mária elmondta azt is, hogy kasszaátalakításával egyszerűbb, a beteg és az orvosok számára is jólkövethető rendszert alakítanának ki.

A kombinált szerek árellenőrzése már megtörtént. Fontos tanulság –mondta -, hogy miközben a kereskedelemben például ha egy sampont és egybalzsamot „egybe csomagolnak”, olcsóbb lesz, a gyógyszereknél viszont ez pont fordítva van. A főigazgató az újságíróknak bemutatta a drágításraokot adó kombinációs készítményt. Ez lényegében nem volt egyéb, minthogy közös dobozba, egymás mellé tették a két külön buborék fóliábapasszírozott kapszulákat. Egy másik esetben a két különböző hatóanyagára 1440 forint volt, a kettőért együtt, kombinált szerként viszont már3516 forintot kellett fizetni. Sélleiné mint mondta: a kombinált szerekesetében is az a cél, hogy több hatóanyag „egybegyúrva” se kerüljöntöbbe a betegnek és a biztósítónak, mintha ugyanazt külön, különvásárolná meg a patikában.   

A főigazgató hangsúlyozta: az eddigi támogatási rendszer azért istarthatatlan, mert most háromszor annyian veszik igénybe agyógyszertámogatást, mint ahányan járulékot fizetnek. Egy átlagosállampolgár évente 76 ezer forintért vásárol támogatott orvosságot apatikában, melyből 61 ezer forintot az egészségbiztosító, a fennmaradóösszeget pedig a beteg fizeti. További 15 ezer forintért pedig receptnélkül megvásárolható termékekre költi.  

A főigazgató bejelentette azt is, hogy az OEP ismeretterjesztőprogramokkal segítené a lakosságnak megérteni a gyógyszerkasszát érintőváltozásokat. Ennek keretében a területi igazgatóságokon fórumokatszerveznek, interaktív honlapot indítanak, sőt az iskoláknak iskészítenek olyan oktatási anyagokat, amelyekből a gyerekek is alaposanmegismerhetik, megérthetik a hivatal munkáját.