Sokáig eltűnhetnek a most kivont gyógyszerek

Prosztatabetegséget kezelő gyógyszerek, vércukorszint-szabályozásra szolgáló készítmények, tápszerek – egyebek mellett ilyen termékeket vontak ki a piacról év eleje óta a gyógyszergyártók.

Az intézkedések okát Dávid Tamás, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatóhelyettese és szóvivője több megszorító intézkedéssel magyarázta az InfoRádiónak. Az intézkedéscsomag megemelt különadót, megemelt támogatásvolumen-szerződéseket és egyéb megszorításokat is tartalmazott – fejtette ki.

Mindezek következménye nem csupán az, hogy egyes termékeket kivonnak a magyar piacról a gyártók – hangsúlyozta Dávid Tamás. Kiemelte: az ágazat az elmúlt évtizedek legnagyobb létszámleépítését hajtotta végre, csökkentek a kutatás-fejlesztési kiadások, kereskedelmi kedvezmények és az orvosok továbbképzésére fordított támogatások is.

Dávid Tamás leszögezte: ha egy gyógyszert egyszer kivonnak, azt nagyon nehéz ismét behozni egy országba.

Az InfoRádió megkeresésére a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézete írásban közölte: hozzájuk az elmúlt hónapokban nem érkezett az átlagosnál nagyobb mennyiségű törlési kérelem. Mint írják: előfordulhat, hogy egyes gyógyszereket nem töröltetnek, de mégis átmeneti termékhiány alakul ki.

Kifejtették: 2011 óta a cukorbetegség kezelésére szolgáló szerekből összesen két termék törlését kérelmezte a forgalomba hozatali engedély tulajdonosa. Jelenleg 365 ilyen készítménynek van forgalomba hozatali engedélye, amelyből négy esetében jelentettek be átmeneti termékhiányt. Koleszterincsökkentőknél összesen hat termék törlését kérelmezték tavaly óta, de összesen 273 van piacon, amelyből pillanatnyilag három készítményből tapasztalható átmeneti hiány. Jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelésére szolgáló szerekből pedig a jelzett időszakban nem töröltettek, egy készítményből van hiány, ugyanakkor 188 rendelkezésre áll. Mindezek alapján az intézet szerint nincs az átlagosnál nagyobb mozgás a gyógyszerpiacon – szögezi le a közlemény.