Sokat spórolt, elviszi az állam

Összesen 917 hatóanyagra kért ajánlatottközbeszerzési eljárás keretében a Budapesti Egészségközpont Zrt – tudtuk meg a cég ügyvezetőjétől. Közülük mindössze 41 hatóanyagra voltérvénytelen az ajánlat, mivel ilyen vagy nem érkezett, vagy nem voltmegfelelő. A meghirdetett közbeszerzés becsült értéke körülbelül 5 milliárd forint volt, a készítményeket végül 3,9 milliárdértajánlották fel a beszállítók, bár ez az összeg még változhat,mivel a pénteki eredményhirdetéskor még nem lehetett tudni, hogy mekkora összeget képviselnek az érvénytelen ajánlatok. A sikeres tenderegyébként azt jelenti, hogy ennyivel kevesebbet kell a 12 fővárosikórháznak gyógyszerbeszerzésre fordítania, mondta a MedicalOnline-nak Trombitás Zoltán. A közbeszerzésen szereplő mennyiség egy évre fedezi a fővárosi kórházak átlagos gyógyszerszükségletét, az eredetinél 20 százalékkal alacsonyabb áron. Ehhez a mennyiséghez egyébként még további több száz millióforint értékű medicina társul, azok a gyógyszerek, amelyeket kisebbmennyiségben, speciális kórképek kezelésére, illetve egy-egy betegellátásra egyedileg szereznek be az intézmények.

A BEK Zrt. történetében ez volt eddig a legnagyobb közbeszerzési eljárás, bár idén már volt két jelentősebb akciójuk: közös gáz- és villamosenergia beszerzéssel értek el a korábbinál kedvezőbb árakat, összesen 1,5 milliárdos megtakarítást. Ugyanakkor az új egészségpolitikai stratégia – a fővárosi kórházakállamosítása – megjelenése miatt egy jelentős közbeszerzést fel kellettfüggeszteniük. Az intézménytulajdonos fővárosi önkormányzat ugyanis visszavonta négy kórháza – Károlyi, Szent István – Szent László, Szent János és Heim Pál Gyermekkórház – telemedicina rendszerének kialakítására szánt 800 millió forintját a közeli tulajdonosváltásra való tekintettel.

Kisebb műszerek – például ultrahang, endoszkóp, kórházi ágyak –közbeszerzéseit már korábban is intézte a BEK, mondta Trombitás Zoltán.Bár több jelentős közbeszerzési eljárásuk előkészítés alatt állt – ígypéldául az őrzés-védésre, a mosatásra, takarításra, veszélyes hulladékelszállítására valamint az élelmezésre kértek volna ajánlatot illetve labor-reagenseket akartak a jelenleginél olcsóbban beszerezni –, az államosítás hírére ezeket az eljárásokat is felfüggesztették.

A BEK Zrt. egyébként a kórházakkal együtt szerepel az államosítandó intézmények listáján. Az ezzel kapcsolatos első tárgyalásra december 15-én került sor. Mivelaz egészségügy újrarajzolandó rendszerében fontos szerepet szánnak aközponti beszerzéseknek – legyen szó gyógyszerről, kötszerről, műszerről –, a jelek szerint van hova fordulni szakmai tapasztalatokért.