Szakértőket toboroznak a hamisítás elleni szigorhoz

Az eredetiségigazolási technológiákkal foglalkozó Domino szakértőicsoportjához a jog, a gyógyszergyártás, a minőségellenőrzés területén jártaseurópai szakembereket toboroz. A munkacsoport feladata lesz, hogy koordinálja azEurópai Unió gyógyszerhamisítás elleni irányelvének megfelelő technológiákalkalmazását, valamint az európai sztenderdek harmonizációját monitorozza – írjaa SecuringPharma.

Az EU gyógyszerhamisítás elleni irányelve számtalan olyan intézkedéstfogalmaz meg, amelynek célja a gyógyszerellátási lánc biztonságának garantálásaés a betegek védelme. A gyógyszergyártók szempontjából azonban a legfontosabbintézkedés, hogy kötelezi ezeket a gyógyszerek külső csomagolásáneredetiség-igazoló címkézés elhelyezésére, köztük egyedi termékszámok és agyógyszer bontatlanságát biztosító fóliák alkalmazására.

Az Európai Unió Tanácsa ez év nyarán fogadta el az irányelvet, amely dátumhozviszonyítva 18 hónap áll a tagállamok rendelkezésére, hogy annak rendelkezéseitátültessék nemzeti jogukba. A gyógyszergyártóknak aztán három évük van arra,hogy kötelezettségeiknek eleget tegyenek.

ADomino szerint komoly kihívást jelent a gyógyszergyártók számára, hogy újkötelezettségeiknek megfeleljenek. Míg ugyanis a határidők meghatározottak, azeredetiségigazolás konkrét típusa még kérdéses, bár legvalószínűbb, hogyegységes vonalkód rendszert fognak használni.