Szeget szeggel, esetleg kalapáccsal és harapófogóval

A betegek számára a „hálapénz” arra való, hogy egy számára nehezen átlátható szakmai területenbiztosítsa magának a lehető legjobb minőségű ellátást. Ehelyett alkalmas lehetne egy olyan szakmai adatokkal működő minőségügyi rendszer, mely a beteg és az egész járulékfizető nyilvánosság számára érthetőtájékoztatást adna arról, hogy ellenőrzött körülmények között milyen szakmai ellátásra számíthat. Úgy, mint a gyorsétteremláncoknál, ahol a borravaló közismerten nembefolyásolja a létfenntartásunkhoz szükséges darált hús minőségét,mennyiségét vagy a kiszolgálás idejét. Csakhogy az egészségügyben ilyenrendszer nincs. Van viszont itt hiánygazdálkodás, hála a több mint kétévtizede folyamatos, legutóbb teljesítményvolumen-korlát névrekeresztelt és a várható kapacitáscsökkentéseknek, forráskivonásoknak. Ahiány gazdaságokban pedig, amint azt közgazdászainktól tudjuk,gátlástalanná válik a kenő- és a hálapénz.

Az egészségügyi dolgozók, köztük az orvosok túlnyomó többsége számára az ügyelettel, túlórákkal, másod állásokkal szerzett jövedelem mellékapott paraszolvencia vagy nem létezik, vagy nem elegendő ahhoz, hogyegy átlag értelmiségi számára Magyarországon a joggal elvárhatóéletszínvonalat biztosítsa. Egy ilyen életszínvonalhoz szakaszosan vagytartósan külföldön kell állást, ügyeletet vállalni –és nem csak aszakorvosjelölteknek. Kivéve azt a kisebbséget, akik valóban jelentőskenő- vagy hálapénzhez jutnak, és akik paraszolvenciáját az egészegészségügyre kivetítve regélnek százmilliárdos hálapénztömegről.Mindenesetre naivitás lenne azt hinni, hogy átlagember visszautasítpénzt, különösen ha úgy véli, hogy megszolgálta, és ha egyébként nemfizették meg kellően. Egy olyan országban, ahol a GDP harmada afeketepiacon születik, és így a járulékok és adók harmada is ott vészel.

Ha eddig sem a betegeket, sem ellátóikat nem lehetett eltiltani a célszerűnek tűnő ősi föníciai eszköz használatától, akkor mit is várhatunk a rektoroktól, kórházigazgatóktól, illetve azoktól, akiknek a munkáltatói hatáskört nagyobbrészt leadták? Kockáztatni fogják a munkaerő hiányt, a munkaerő fokozottabbelvándorlását, a minőségromlását? Akkora béremelést hajtanak végre asemmiből, hogy a nővérek veszik meg a szegény betegek gyógyszereit? Vagy kifejlesztik, alkalmazzák és közzéteszik azokat a minőségmutatókat,melyek kifogják a szelet a hiánygazdaság hullámait meglovaglóhálapénzlovagok vitorlájából?

A pénz jó dolog – a hálapénzről mint eszköztől tudjuk, hogy sem nemjó, sem nem alkalmas. Mint ahogy a megszüntetésére most bevetni kívánteszköz sem az.