Szigorítaná a kormány a gyógyszer-tartalékolás szabályait

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint általános probléma, hogy az egészségügyi intézményeknek nincs elég tartalék gyógyszerkészletük. A szakember szerint egy kórháznak minimálisan négy heti készlettel kellene rendelkeznie, ugyanakkor örülnek, hogy ha egy heti adagot biztosítani tudnak, hiszen a tartalékok pénzbe kerülnek. Rácz Jenő úgy véli, központi gyógyszerkészletből kellene ilyenkor kisegíteni a kórházakat, átmenetileg.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) főigazgató helyettese, Kőszeginé Szalai Hilda úgy tájékoztatta a Magyar Rádió Krónika című műsorát, hogy a kormány gondolkodik ilyen megoldáson.

A Zalaegerszegen kifogyott daganatosok kezelésére használt orvosság, az 5-fluorourocil egész Európában, sőt, az Egyesült Államokban is hiánycikk, mert a gyártók különböző okokból nem tudnak annyit szállítani, amennyikellene. Az OGYI munkatársa nagyjából fél évre teszi a helyzetmegoldódását. Kőszeginé Szalai Hilda szerint azonban pozitívum, hogy amostani átmeneti helyzetben is, ugyan különböző piacokról, de sikerülbehozni a terméket. A szakember hozzátette, természetesen azonbanezeknek a gyógyszereknek az ára, a Magyarországon kihirdetettnek akár a többszöröse is lehet. Az érintett hazai korházak néhány nap alatt megkaphatják a hiányzógyógyszereket, Zalaegerszegen például hétfőn már folytathatják akezeléseket.

Az OGYI főigazgató helyettese elmondta, a kormány úgy szigorítaná ajogszabályokat, hogy a kórházaknak nagyobb készletet kelljen tárolniukés a hiányt hamarabb kellene jelenteniük. Az egyik gyógyszer-előállítócég pedig azt tervezi, hogy Magyarországon is lesz gyártóhelye, amivelcsökkenne a hazai betegek kiszolgáltatottsága.