Szigorították a fizetési feltételeket a kórházak beszállítói

agyvilág Üzleti Negyed Sport cigányságoktatásOrbán-kormánykékfénypártpolitikaparlament

Szigorították a fizetési feltételeket a kórházak beszállítói

[origo]|2011. 07. 06., 7:09|Utolsó módosítás: 2011. 07. 06., 7:23|Címkék:Rácz Jenő, adósság, beszállító, kórház, gyógyszer, Magyar Kórházszövetség

A kórházaknak többek közöttgyógyszereket és orvosi eszközöket szállító cégek az utóbbiidőben annyira megszigorították a szállítási feltételeket, hogykizárólag készpénzes fizetést fogadnak el, és ragaszkodnak hozzá, hogy a kórház addigi tartozásainak egy részét is azonnal egyenlítse ki – írja a szerdai Magyar Nemzet.

Egyre több beszállító az utóbbi időben csak készpénzfizetés ellenében hajlandó gyógyszereket, orvosi eszközöket, műszereket vagyélelmiszert vinni az egészségügyi intézményeknek – írja szerdai számában a Magyar Nemzet. Ezt több fekvőbeteg-ellátó is jelezte a MagyarKórházszövetségnek, amely kedden egyeztetett több beszállítóval.

Rácz Jenő, a szövetség elnöke a megbeszélés után azt mondta a MagyarNemzetnek, hogy egyes vállalkozások annyira megszigorították aszállítási feltételeket, hogy már a készpénzfizetés sem elegendő,ragaszkodnak hozzá, hogy a kórház addigi tartozásainak egy részét isazonnal egyenlítse ki. Egyre kevesebb cég hajlandó a tartozásokátütemezésére, és megszűnt a kamatmentes késedelmes fizetés is. Többenergiaszolgálató pedig már egynapos fizetési késedelem után jelzi, hogy kikapcsolja az áramot vagy a gázt – tette hozzá.

Rácz Jenő szerint ez az év második felében súlyos gondokat okozhat, a kórházi adósságállomány addigra ugyanis hatvanmilliárd forintranőhet. A szövetség elnöke elmondta, a problémát jelzik az egészségügyért felelős államtitkárságnak, és egyeztetést kezdeményeznek. A szakemberek szerint a helyzet kialakulásában a gazdasági válság mellett szerepevolt annak, hogy az utóbbi időben úgy mentek végbe üzemeltetőváltásokegyes kórházakban, hogy a beszállítóknál többszáz millió forintoskifizetetlen számla maradt – írja a Magyar Nemzet.