Szigorú költségvetést tervez a kormány a következő két évre

Az inflációval rontott értékén csökkenő bevételekkel és kiadásokkal számol a kormány 2012-re – írta a Napi Gazdaság egy kormányrendeletre hivatkozva. A bevételek 1,9 százalékkal, a kiadások1,2 százalékkal növekednek a tervek szerint, de 4 százalékos inflációval számolva ez alacsonyabb reálértéket jelent az ideinél.

A költségvetési szigort mutatja, hogy a munkaerőpiaci alap keretecsökken: az idei 337,2 milliárd helyett 282,9 milliárd jut jövőre. Akiadások csökkentése a munkanélküliségi támogatásokon keresztül valósulmeg: az álláskeresési járadék csak 3 hónapig jár majd, és az összege iscsökken.

Az egészségügyre szánt keret 5,1 százalékkal csökken (reálértéken 9,1 százalék). A Széll Kálmán-terv 83 milliárd forint egyenlegjavulást váraz egészségügy területéről, ennek nagy része, mintegy háromnegyede agyógyszerkiadásokat érinti a konvergenciaprogram szerint.

A nyugdíjbiztosítási alap kiadása 3074,6 milliárdról 3110,7milliárdra emelkedik, de ez reálértéken csökkenést jelent. Atársadalombiztosítási alap 0,8 százalékkal lesz kisebb, vagyisreálértéken mintegy 5 százalékkal. Csökken a lakásépítési támogatások, a fogyasztói árkiegészítés, illetve egyes állami alapok (nukleáris alap,kutatástechnológiai alap) kiadási kerete is.

A közszolgálati műsorszórás támogatása azonban 58,7-ről 64,8 milliárd forintra növekszik, miközben 4,1 százalékkal emelkedik a NemzetiKulturális Alap kiadási kerete – eszerint reálértéken szinten marad akulturális támogatás keretösszege.

A kormány jövőre 2,5 százalékos költségvetésihiány-célt vállalt akonvergenciaprogramban. Ennek teljesüléséhez a Magyar Nemzeti Bankszerint további 600 milliárd forintos kiigazításra lesz szükség.