Szigorú kormányterv: többet fizet, aki nem fogad szót az orvosának

Ha együttműködésüket ily módon nem találják megfelelőnek, akkor azegészségbiztosító csökkenti a gyógyszereikhez való közösségihozzájárulást, és így akár meg is duplázódhat a patikaszámlájuk – derül a Népszabadság birtokába került kormányzati dokumentumból, amelyről akabinet döntése napokon belül nyilvánossá válik.

A gyógyszerpiac jövő évi megszorításait tartalmazó javaslatcsomagtucatnyi jogszabály módosításával páratlanul szigorú támogatásirendszert léptethet életbe, hogy a Széll Kálmán Terv szerint a ciklusvégéig 120 milliárddal, a büdzsé harmadával szűkítsék a gyógyszerektámogatását. Ebből 2012-re 83 milliárd jut.

A „beteg-együttműködési programot” először a keringési problémákkalélők és a krónikus tüdőbetegségben szenvedők körében próbálnák ki. Akinem szeretne többet fizetni a patikában, mint eddig, vállalnia kell,hogy mozgással, étrendváltással, rendszeres gyógyszerszedéssel javítegészségi paraméterein. Azaz lefogy, eldobja a cigarettát. Ha valaki nem vesz részt a dohányzásleszoktató programon, vagy ha részt is vett, denem sikerült félbehagynia káros szenvedélyét, a jelenlegi havi 1500–3000 forintos gyógyszerköltsége 4–6 ezer forintra nőhet.

Tovább szűkítenék a közgyógyellátás keretében elérhető orvosságokszámát, a rászorulóknak januártól az adott terápiára szolgáló szerekközül már csak a legolcsóbbat, az eddigi háromhavi adag helyett pedigcsak egy hónapra elegendő gyógyszert írhatnának fel az orvosok. A tervek szerint fokozatosan vezetnék be, hogy a receptre konkrét márkanévhelyett csak a hatóanyag nevét írhatná fel az orvos. Ez ahatóanyag-alapú gyógyszerrendelés áprilisban akoleszterinszint-csökkentők körével kezdődne.

Jövőre a nagyon drága terápiák esetében (amilyen az onkológia), hanem hat a készítmény, a biztosító nem fizeti ki a támogatást. Elvben abeteget nem érheti kár, megkapja a kezelést, a biztosító és a gyártópedig utólag elszámol: a gyógyszerekért kifizetett támogatást a cégeknek vissza kellene utalniuk. A biztosító betegségregiszter felállításávalmérné, hogy az adott készítmény hatására a beteg élettani paramétereihogyan változnak.

A nagyon drága és ritka betegségek csoportjában az első néhánykezelést a gyártónak kellene finanszíroznia, és azt a biztosító csakakkor folytatná, ha gyógyul a beteg. Ha a csontritkulásra hatókészítményről azt állítja a gyártó, hogy mérsékli a csonttörések és azezzel kapcsolatos kórházi kezelések számát, akkor ezt bizonyos idő utánellenőrizné az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Ha a tolerálhatónál több lesz a csonttörés, akkor a többletköltséget a cégnek kell majdfizetnie.

A kórházaknak arról is tájékoztatniuk kellene a biztosítót, hogy abeteg milyen medicinát kapott, és miként változtak a laboreredményei,egyéb paraméterei.