Szijjártó: a munkaadókat kompenzálni kell

A miniszterelnökszóvivője szerint a vállalkozásokat kompenzálni kell, hogy aminimálbéremelés ne járjon munkahelyek elvesztésével. Ezzel kapcsolatban jövő héten újabb bejelentések lesznek.

Egyes szakértői becslések szerint százezer főt érinthet avégtörlesztés, más számítások szerint viszont akár háromszázezerhitelesnek is megoldást nyújthat a rögzített árfolyamú devizahitelekvégtörlesztési lehetősége. Szijjártó Péter a Duna Tv tegnap estiműsorában úgy vélte: a százezer adós az alsóhatár. Majd eldöntik azemberek, hogy igénybe veszik-e vagy sem a végtörlesztés. Nem ez azegyetlen lehetőségük a nehéz helyzetben lévő frankhiteleseknek: aleginkább kiszolgáltatottak a lakásárverezéssel számolhatnak, avalamivel jobb helyzetben lévők választhatják az árfolyamgátat, és akikennél szerencsésebb helyzetben vannak, élhetnek a végtörlesztéslehetőségével – hangsúlyozta a szóvivő.

A miniszterelnöki szóvivőkiemelte, a nemzetközi visszhangoktól függetlenül, mindenképp kiállnak a magyar emberekért, mert mint mondta, volt már példa arra, hogy amit maelutasítanak, azt holnap megfontolják, holnapután pedig bevezetik másországok is.

A kormány kedden az arányos adórendszerről tárgyalt a munkaadókkal, ahol felmerült: elemzések szerint, aki 220 ezer forintnál kevesebbet keres, az akár 6-10 ezerrel kevesebbet kaphat ezután.Szijjártó szerint azonban azok az elemzők, akik ezt hangoztatják,vélhetően nem ismerik a kormány valódi terveit, mivel annak határozottcélja, hogy senki se keressen a korábbinál kevesebbet. Mint elmondta, az arányos adórendszer lényege, hogy egyszerű, versenyképes, amunkahelyteremtés irányába mutató rendszert vezessenek be – a 16százalékos egykulcsos adórendszer pedig végtelenül egyszerű – írta ahirado.hu.

Jövedelmi típusú adóemelés nem lesz, aminimálbér-emelés azonban része a tervezetnek. A munkaadókat,vállalkozásokat kompenzálni kell, hogy a minimálbér-emelés ne járjonmunkahelyek elvesztésével – tette hozzá Szijjártó. Ennek részleteirőlMatolcsy György nemzetgazdasági miniszter szeptember 28-ielőterjesztésében számol majd be.