Szívinfarktus esetén a házasemberek előbb kerülnek kórházba

Ha valaki deréktól fölfelé valami nagyonkellemetlent érez: legtöbbször mellkasi nyomást, szorítást, vagy akár alapockatájra, a bal karba vagy az állkapocsba sugárzó fájdalmat, és eznegyedóránál tovább tart, értesítse a rohammentőt, mert eztszívinfarktus lehetőségének kell tartani, és akkor van biztonságban, hamielőbb megfelelően fölszerelt kórházba kerül.

Infarktus megerősített gyanúja esetén a speciálisan kiképzettszakemberek késedelem nélkül szívkatéteres vizsgálatot végeznek, azelzáródott koszorúeret megnyitják, kitágítják és ha kell, fémhálóbólszőtt hengert helyeznek a kitágított érszakaszba, hogy megakadályozzák a visszaszűkülést. Ez a panaszok kezdetétől minél rövidebb időn belülkezdődik, annál több szívizomsejtet menthetnek meg az elhalástól. Clare L. Atzema és munkatársai azt vizsgálták, hogy Ontario államban 2004-2005 között 96 szívinfarktus kezelésére fölszereltkórházába a betegek a panasz kezdetétől számítva, mennyi idő alattkerültek be az intézetbe és ez hogyan függött attól, hogy házasságban vagy élettársi kapcsolatban együtt éltek valakivel, illetve magányosak voltak.

Az adatokat négyezernél több infarktus miatt kórházbaszállított beteg kórtörténetéből nyerték a megfigyelés egy éve alatt. A vizsgált betegek átlagos életkora 67 év volt és 34 százalékuk voltnő. A szakemberek kimutatták, hogy annak az esélye, hogy jelentőskéséssel, csupán hat órával a panaszok kezdetétől számítva jutott abeteg kórházi segítséghez, 65 százalékkal volt kisebb azoknál aférfiaknál, akik együtt éltek feleségükkel vagy élettársukkal, mint amagányosan élők esetében.

“Ez a megfigyelés részben megmagyarázhatja, hogy aházasemberek infarktus okozta halálozása ritkább, mint az agglegényeké. Feltételezhető, hogy a nők jobban figyelnek élettársukra, hogy mielőbb kapjon orvosi ellátást” – írják a kutatók. A betegeknek csaknem fele két órán belül bekerült aszakorvosokhoz, ami jelentősen javította a túlélés esélyeit.