Szlovák káosz: a minimális ellátást minden kórházban biztosítják

A közlemény szerint az ország azon 16 kórházában, amelyekre vonatkozik aszükségállapotról hozott hétfői kormánydöntés, csak minimális szinten vanbiztosítva a sürgősségi betegellátás. A további 80 kórházban, amelyekre nemvonatkozik a szükségállapot, teljes értékű, illetve csak részlegesen korlátozottellátást biztosítanak a rászorulóknak, mégpedig a kormány úgynevezett B tervealapján. Ezt azt jelenti, hogy orvoshiány miatt összevontak több osztályt,esetleg egy-egy osztályt ideiglenesen nem működtetnek.

Az egészségügyi tárca közlése szerint szerda este még 636 olyan kórházi orvosvolt, aki nem fogadta el a kormány kompromisszumos ajánlatát, s nem vonta visszafelmondását. A kormány 300 eurós béremelést ajánlott fel az orvosoknak, aztállítván, nincs több pénz az államkasszában, míg az Orvosi SzakszervezetiSzövetség (LOZ) 707 eurós átlagos béremelést követel, s eddig nem volt hajlandóa kompromisszumra.

A tárca ugyanakkor megerősítette, hogy a szomszédos országokszakminisztériumaival tárgyalásokat folytatnak az esetleges segítségnyújtásról.A közlés szerint a magyarok, az osztrákok, a csehek és a lengyelek már közöltékPozsonnyal, hogy a határ menti kórházaikban készek szükség esetén szlovákiaipácienseket fogadni. A csehek hét orvost is készek átküldeni, míg azosztrákoknál egyelőre nincs önkéntes orvosi jelentkező az esetleges szlovákiaiszolgálatra. Budapest is közölte, hogy a magyar kórházak felkészültek aszlovákiai betegek esetleges fogadására.

Tekintettel a kórházakban fenyegető orvoshiányra – szeptemberben a mintegy6500 kórházi orvos egyharmada mondott fel, s a felmondási idő november végén járle – a kormány hétfő este szükségállapot kihirdetéséről döntött, amely 15kórházat érintene. Ezt a számot szerdán minden magyarázat nélkül 16-ramódosították.

A béremelésen kívül az orvosok a kórházak részvénytársaságokká valóátalakításának leállítását, néhány szakmai ágazati probléma megoldását – példáula kórházak kedvezőbb finanszírozását, a személyi normatívák rendszerénekbevezetését – követelik.