Szócska: A beteg adott térségen belül mozoghat szabadon

Jelenleg az átalakítás keretrendszerétismertetik az intézmények fenntartóival, vezetőivel, ezt átfogóegyeztetés követi novemberben és decemberben az összesintézményvezetővel, külön-külön – tette hozzá az egészségügyért felelős államtitkár a szakmai országjárásának harmadik állomásán tartott sajtótájékoztatón.

Az átszervezés mellett az egyes intézmények állami fenntartásbavételének technikai kérdéseiről is egyeztetnek a vezetőkkel. SzócskaMiklós kitért arra: egy-egy térség helyzetének elemzésekormegvizsgálják, hová ér el a beteg optimális időben, illetve azt, hogy az ottani kapacitások elégségesek-e az adott népesség színvonalasellátásához. A kapott válasz alapján kiderül, hogy az adott intézmény fejlesztésre szorul-e, vagy éppen tartalékkapacitásai vannak.

Az átszervezés alapelve, hogy az alap- és járóbeteg-ellátást a beteg lakhelyéhez minél közelebb kell biztosítani, míg a bonyolultszakmai feladatokat a nagy egészségügyi centrumokban kell megoldani,mert nincs elég orvos és eszköz.
Minden betegnek meglesz az elsődleges ellátási intézménye, de az adott térségen belül a “szabad mozgás”, vagyis az intézményválasztás megengedett – mondta Szócska Miklós.