Szócska: a szervezett gyógyturizmusba szállhatnának be az üzleti biztosítók

A szervezett gyógyturizmus alapját az adja, hogy Magyarországon jóval olcsóbb az egészségügyi ellátás, mint Nyugat-Európában. A műtét mellett a rehabilitáció is itt történhetne – tette hozzá az államtitkár. Ahazai ellátásban csak a kiemelt szolgáltatásoknál kapnak lehetőséget azüzleti biztosítók, az ellátás finanszírozása az állami biztosító kezében marad – válaszolta kérdésre Szócska Miklós. A kormány alapelve ugyanisaz, hogy a szolidaritás elvén működő, egységes kockázatközösségű államibiztosító finanszírozza az egészségügyet.

A mostani helyzetet úgy jellemezte az államtitkár, hogy az egységnyiközösségi kiadás magas, míg a magánkiadás alacsony. A MABISZ adataiszerint az üzleti biztosítók évi 2 milliárdot fizetnek egészségikockázatra, viszont az önkéntes egészségpénztárak kiadása 54 milliárdforint – ezek származnak a magánszférából. A kormány ellenzi a kétszintű – alap-, illetve magasabb – ellátást, ezért nem engedi be az ellátásbaaz üzleti biztosítókat. A kiemelt szolgáltatást – például az egyágyasszobát – viszont finanszírozhatják.

Juhos András, az Uniqa Biztosító nem életbiztosítási vezetője aztkérdezte az államtitkártól, hogy az osztott finanszírozást támogatná-eaz állam. Az osztott finanszírozáson azt értette, hogy a betegvizsgálatát a privát biztosító intézné, majd a költségeken – mondjukfele-fele arányban – osztozna az állami és az üzleti biztosító.Elmaradna a túlvizsgálat, gyorsabbak lennének a szükséges vizsgálatok,és anyagilag is jól járna minkét fél – mondta. Az államtitkárelgondolkodtatónak nevezte a javaslatot. Elmondta még, hogy a tárca azalacsonyabb szintre – a háziorvosokra és a rendelőintézetekre – épít,mivel ezek olcsóbbak a kórháznál, és megteremti hozzá a szükségesinfrastruktúrát.