Szócska: A vezetők elfogadják az átalakítást

Az államtitkár második országjárásának utolsó,fővárosi állomásán a több megyét is érintő, központi magyarországitérség intézményvezetőit és fenntartóit tájékoztatta a rendszerátszervezésének szakmai elemeiről.

Mint mondta, november második hetében indulnak azintézményekre lebontott egyeztetések a különböző szakterületeket érintőrészletekről, ez december közepéig tart majd. A területi ellátásikötelezettségeket érintően március végéig kell megállapodásra jutni – tette hozzá az államtitkár.

Szócska Miklós elmondta: az egyeztetéseksorán áttekintették, milyen módon osszák be a területi ellátásikötelezettségeket, hogyan tudnak a legjobban gondoskodni Magyarországpolgárairól. Mint hozzátette, vannak evidenciák, a betegutak elemzésével kapcsolatos tapasztalatok, de a döntések ezek után fognak megszületni.

Mindenkiről gondoskodni fognak, mindenkit “odakötnek” az ellátást nyújtó intézményhez,de emellett a térségeken belül a szabad választás megmarad. SzócskaMiklós azt mondta, az országjárás tapasztalatai alapján aszakma, a vezetők elfogadják az átalakítást.

Lesznek funkcióváltó intézmények – mondta azállamtitkár, kifejtve: tud olyan intézményről, amelynek esetében a javasolt modell szociális ellátási forma, de van olyan intézmény is,ahol egyfajta kistérségi kórházmodell a követendő. Ezeket azátalakításokat minden esetben fejlesztési források segítik majd – tettehozzá.

Az államtitkár kiemelte: meg kell teremteni az egynapossebészet feltételeit. Ehhez a technológia mellett az ellátásról kialakított filozófiát kell átalakítani úgy, hogy a diagnosztizálás, agyógyítás a járóbeteg-ellátásban történjen, és minél rövidebblegyen a kórházi benntartózkodás.

“Egy új modellnek az alapjait kell leraknunk azért, hogy azellátórendszer fenntartható legyen és meg tudja tartani az orvosait,ápolóit” – fogalmazott Szócska Miklós.

Az Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezeténekfelvetésére reagálva az államtitkár kitért arra: a jelenlegi átalakítási terveknek része az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetelindítása is, ahogy azt már korábban bejelentették. CserÁgnes, a szakszervezet elnöke pénteken sajtótájékoztatónközölte: Orbán Viktor miniszterelnöktől aztkérik, szólítsa fel Szócska Miklós egészségügyi államtitkárt, hogykérjen nyilvánosan bocsánatot a pszichiáterektől, és intézkedjen azOrszágos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) újraindításáról.

Az egészségügyi államtitkár mintegy két héttel ezelőtttartotta első tájékoztatóját az állami kézbe kerülő megyei és fővárosiegészségügyi intézmények vezetőinek és fenntartóinak, akkor úgyfogalmazott: “élesben is beindult” a Semmelweis Tervben foglaltszerkezetátalakítási folyamat. A fővárosi és a megyei fekvőbeteg-ellátóintézmények január elsejével kerülnek állami tulajdonba. Az egészségügyi ellátórendszer lényegi elemei a következő félév végére fognaklátszódni, a keretek pedig a jövő év végére készülnek majd el – mondtaakkor Szócska Miklós.