Szócska ajánlatot tesz, Éger támogatja az orvosok felmondását

Annak kapcsán hívta össze mai sajóttájékoztatóját az államtitkár,hogy a Magyar Rezidens Szövetség országjáró körútra indult annakérdekében, hogy minél több orvos helyezze letétbe felmondó levelét.Ezzel is szeretnék felhívni a döntéshozók figyelmét az ágazat, s a benne dolgozók tarthatatlan helyzetére. Ha nem lesz elmozdulás, úgy januárban akár háromezren is elhagyhatják az országot. Ám Szócska Miklós atömeges elvándorlást nem tartja elképzelhetőnek, s mint mondta: mindenfellelhető forrást az egészségügyben dolgozók jövedelmének rendezésérefordítják.

 


A Magyar Orvosi Kamara elnöke támogatásárólbiztosította a pályakezdő rezidenseket, s a felmondókat. Mint ÉgerIstván fogalmazott: az évek óra tartó forráskivonás már a betegellátástveszélyezteti, amire a kamara 2007-ben és múlt év végén isfigyelmeztetett. A migráció miatt itthon maradókra túlzott terhekhárulnak, így veszélyben van a fiatal orvosok képzése, destatisztikailag bizonyítottan nő az elkerülhető halálesetek száma.

Az elnök a közelmúltban találkozott Matolcsy György gazdasági miniszterrel, aki ugyan tisztában van az egészségügyállapotával, de m int mondta, javulása gazdaság javulásától és az ágazat átalakításától várható.