Szócska: "az ország túlélése a tét"

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke az “Élhető magyar egészségügyet!” című fórumon elmondta: eddig 1903-an helyezték letétbe felmondólevelüket a rezidensszövetség mozgalmának keretében; ezek akkor aktiválódnak, ha akormányzat az év végéig nem tesz érdemi intézkedéseket az orvosi bérekrendezésére. A szervezet vezetője azt kérte Szócska Miklóstól,tolmácsolja a miniszterelnöknek: a problémák akut beavatkozástigényelnek, az nem várhat a gazdasági cselekvőképesség 2-3 év múlvavárható javulásáig. “A magyar egészségügy nem összedöntés előtt állt, az összedőlt” – fogalmazott Papp Magor.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár közölte: azért jelent meg arendezvényen, hogy elmagyarázza a kialakult helyzetet. Hozzátette,jelenleg az ország túlélése a tét, azon kell dolgozniuk, hogy ne jussunk a görögök sorsára. Úgy fogalmazott: “ezért nem minket terhel afelelősség, hanem mi vállaltuk a felelősséget, hogy kisegítjük azországot”. Ennek kapcsán kiemelte, hogy a népegészségügyi termékadóbólaz idén mintegy hárommilliárd forintot az egészségügyi dolgozókpótlékaira forgatnak vissza, a jövő évre tervezett bevételből pedig 15milliárdot szintén a bérek rendezésére fordítanának. Az államtitkár aztmondta: “tragédia”, de most még egy generációnak azt kell mondaniuk,hogy még egy kis áldozatot várnak tőle.

Papp Magornak arra a felvetésére, hogy elfedik a migrációsúlyosságát, Szócska Miklós közölte: nem fednek el semmit, a migrációban a tavalyihoz hasonló dinamikát látnak. Hozzátette: nem tagadja, hogyemberierőforrás-krízis van, és azt sem állítják, hogy megoldották arezidensek problémáját. Ugyanakkor kiemelte: megtalálták azt amegoldást, amelyet ha kiterjesztenek, az meg fogja állítani a rezidensek migrációját. Mint mondta, a legfrissebb adatok szerint aszakorvosjelöltek ösztöndíjprogramjára 592-en jelentkeztek. “Ez azegészségügy megmentésének az első lépése” – szögezte le azállamtitkár. Mint mondta, tudja, hogy a fő szempontokat a bér, amegélhetés és a munkakörülmények jelentik, de ezek mellett a szakmaiszempontok ugyanolyan fontosak. Ezért – tette hozzá – partnerséget ajánl abban, hogy tegyék rendbe a szakképzés és a továbbképzés rendszerét. Jelezte: emellett örömmel járná Papp Magorral együtt az országot, hogyegyeztessenek a települések vezetőivel arról, azok milyen letelepedésiprogramot tudnak felajánlani az ott dolgozó egészségügyi dolgozókszámára. “Szívós partizánmunkával kell, akár a magánérdekekkelszembemenve, rendet tenni a magyar egészségügyben” – fogalmazott Szócska Miklós.

A fórum résztvevői közül többen reflektáltak az államtitkár szavaira. Egyikük azt mondta: azt várják, hogy visszaadják a magyar egészségügyidolgozók hitét, önbecsülését és megbecsültségét. Volt, aki arrólbeszélt: a kormánynak és Orbán Viktor miniszterelnöknek is azt üzenik,”nincs tovább!”, nincs húsz évük arra várni, hogy megoldják azegészségügy problémáját. Szócska Miklós távozása előtt úgy fogalmazott:”Vettem az üzeneteteket. Ti is vegyétek az enyémet: maradjatok itthon,dolgozom értetek.”