Szócska az orvosbojkottról: ez a harcmodor nem konstruktív

hvg.hu: Már csak néhány nap, és a Rezidensszövetség akciójavéget ér. Több mint 2500 orvos helyezte letétbe a felmondását. Tartattól, hogy nálunk is bekövetkezik, ami Szlovákiában, ahol gyakorlatilag az orvosok blokádja miatt több helyen teljesen megbénult abetegellátás?

Szócska Miklós: Ez is egy lehetséges forgatókönyv,igen. Ugyanakkor bízom abban, hogy a szövetség is követte azokat ahíreket, amelyek az egészségügyi rendszerbe került forrásokról szólnak.Ha csak az utóbbi hetek intézkedéseit figyelik, láthatják, hogy mindent megteszünk a rendszer fejlesztése és a dolgozók életkörülményeinek javítása érdekében. Bízom abban, hogy ez a blokád elkerülhető lesz.

hvg.hu: Lehet, viszont ez az akció korántsem csak arezidensekről szól: úgy tudni, a felmondani szándékozók több mint feleszakorvos. Úgy látszik, az ösztöndíjprogram mégsem elegendő.

Sz.M.: A rezidenseknek szánt ösztöndíjprogrammellett egy 15,5 milliárdos foglalkoztatási támogatást is meghirdettünkszakorvosoknak és szakdolgozóknak, amire nem csak a fiatal orvosokpályázhatnak majd.

hvg.hu: Ők viszont azt érzik, ezekkel a programokkal csakkeveseket sikerül megszólítani, ráadásul sem a béreket nem tudják ezzelrendezni, sem a munkakörülményeket nem tudják javítani: márpedig e kettő volt a feltétele annak, hogy maradjanak.

Sz.M.: Az ellátási zavar okozásának óriási afelelőssége. Annak, aki ilyet szervez, alaposan el kell gondolkodniaazon, hogy mit is tesz. Én tisztában vagyok az ágazatban lévő óriásielkeseredettséggel, látom, hogy az egészségügyi dolgozók megalázóankeveset keresnek és joggal várják el, hogy jobban megbecsülje őket atársadalom. A gazdasági válság közepén amit tudtunk, megtettünk értük,és ezen az úton megyünk tovább.

hvg.hu: Ez azt jelenti, hogy az a bér, amit követelnek, nem teljesíthető?

Sz.M.: 616 rezidensnek már teljesítettünk, apraxisvásárlással pedig még sokaknak tudunk segíteni. Nem elhanyagolható szempont, hogy a gazdasági válság közepén ennyi ember életkörülményejavul. Nagyon rég nem volt ilyen lehetőség az egészségügyben.

hvg.hu: De ha ez így van, akkor vajon miért fordult a Rezidensszövetség és a Magyar Orvosi Kamara is Lázár Jánoshoz, a Fidesz frakcióvezetőjéhez?

Sz.M.: Egy gazdasági világválság közepettefizetésekre szóló garanciát várnak az orvosok – jelenleg nincs olyanember, aki ezt felelősen meg tudná nekik ígérni.

hvg.hu: De nem elgondolkodtató, hogy az ágazat vezetőjével az egészségügyi szervezetek nem tudnak zöldágra vergődni?

Sz.M.: Azt gondolom, hogy az nem rossz, ha magasabb politikai szinten is képviselik a törekvéseiket.

hvg.hu: Mégis: van valami vészforgatókönyvük arra az esetre, ha aktiválódnak a felmondások?

Sz.M.: Ennek első lépését már megtettük – az országos tisztifőorvossal együtt mérjük fel azokat a területeket,ahol ennek az akciónak a következtében ellátási zavarok lehetnek. Hiszen nekünk nehéz körülmények között is gondoskodnunk kell a polgárokellátásáról, és azt ne felejtsük el, hogy bár rendkívül nehéz helyzetvan az egészségügyben, és jogos az elkeseredettség, az orvostársadalomnagy része nem adta be a felmondását. Azaz: lesznek olyan kollégák, akik a nehéz helyzetben talpon maradnak.

hvg.hu: Rájuk viszont jelentősen több teher hárul.

Sz.M: 2003-ban már megmondtuk, a kivándorlás egyikkövetkezménye, hogy a maradók terhelése aránytalanul megnő. Ez tragikus, ezért sem tartom konstruktívnak ezt a harcmodort.

hvg.hu: Ezek közül az orvosok közül senki nem akarja elhagyni az országot, kényszerből teszik.

Sz.M.: Számtalanszor leültünk már aRezidensszövetséggel tárgyalni, az ajtónk továbbra is nyitva állelőttük. Úgy gondolom, mindent megteszünk, amit megtehetünk.

hvg.hu: Hallott arról, hogy az akció következtében lesz olyan intézmény, ahol gyakorlatilag mindenki feláll?

Sz.M.: Nem. De abban a közösségben, ahol ez megtörténhet, alaposan megrendül majd a bizalom az orvostársadalomban.