Szócska elégedett a chipsadóval

Szócska Miklós elmondta: az egészségügyi dolgozók anyagi helyzeténekjavítására szolgáló mintegy 40 milliárd forintos keretösszeg többrészből jön össze. Egyrészt az Új Széchenyi Terv révén 15,5 milliárdforintnyi uniós fejlesztési forrás áll rendelkezésre a szakorvosok,szakdolgozók és a szakorvosjelöltek ösztöndíjprogramjára, melynektársadalmi vitája várhatóan december közepén lesz.

Ezek mellett az egészségügy funkcionális integrációja révén, azintézmények átvételével megindulnak a gazdasági és klinikaiegyüttműködések, amelyből számításaik szerint tízmilliárdos összegetegészen biztosan vissza tudnak majd forgatni a rendszerbe. Ehhez pedighozzájön még a népegészségügyi termékadóból befolyó összeg fele, amelyreményeik szerint 15 milliárd lesz majd – ismertette az államtitkár. 

A népegészségügyi termékadó eredményessége kapcsán úgy fogalmazott:”hozza a várt eredményt”. Mint kifejtette: egyrészt az idei évretervezett 3 milliárd forintból legalább 2,4 milliárd forint biztosanbefolyik, másrészt legalább ilyen fontos eredmény, hogy a 70 százalékossótartalmú levesport a gyártók már átminősítik fűszersóvá.

Szócska Miklós ismét leszögezte azt is, hogy a “chipsadó” névenismertté vált adóból befolyó idei pénzt egy összegben az egészségügyidolgozók pótlékrendszerébe forgatják vissza még ebben az évben. 

Az egészségügy átszervezése kapcsán az államtitkár kifejtette: aztnézik, hogy az egyes ellátási formák területén hol tudják a beteget alegjobban ellátni, ehhez pedig ha kell “átkötik” a területi ellátásikötelezettségeket is. Erre példaként említette Csurgó kistérséget,amelyet már át is soroltak a Nagykanizsai kórházhoz, miután kiderült,hogy az ottani lakosoknak Kaposvár messze van.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kórházak átadás-átvételénekmunkája intenzíven zajlik, de odafigyelnek arra is, hogy a technikaiátadás-átvételből a dolgozók semmit se érezzenek meg. Ezért akincstárral már most arról tárgyalnak, hogyan folyósítják majd a bértjanuár első napjaiban. 

Szócska Miklós kiemelte: tudja, hogy a magyar egészségügyben emberierőforrás krízishelyzet van, így az intézmények átszervezésekorelbocsátásokra semmiképpen, de emberi erőforrás koncentrációra számítani lehet.

A Magyar Rezidens Szövetség által meghirdetett mozgalom kapcsán azállamtitkár annyit mondott: “a rezidensekkel zöld ágra fogunk tudnivergődni, de nem biztos, hogy ez minden vezetőjükre igaz”.