Szócska ésszerűen szervezné újra az egészségügyi rendszert

Szócska Miklós köszöntőjében hangsúlyozta: az egészségügyi rendszerújraszervezése során igyekeznek mindent megtenni azért, hogy ésszerűbblegyen a munka, jobb legyen a betegeknek, s a tartalékok forogjanakvissza a bérekbe.

Mint hozzátette, míg a rutinszerű tömeges ellátást továbbra is abetegek közelében kell folytatni, a specializálódott magas szintűellátásnak a térségi központ lesz a felelőse.

Szócska Miklós közölte: a győri kórházat adottságai képessé teszik anagytérségi központ szerepének betöltésére, bár eddig az intézmény nemkapta meg anyagilag és a stratégiai tervezés tekintetében sem azt atámogatást, amely ahhoz szükséges, hogy ezt a funkciót teljes egészébenbetöltse. A mostani kórházfejlesztés ezt a célt szolgálja.

Tamás László János, a kórház főigazgatója elmondta: a kórházban 11,2milliárd forintos beruházás valósul meg európai uniós támogatással. Afejlesztésre a fenntartó Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat 10milliárd 130 millió forint, vissza nem térítendő támogatást nyert el aTársadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében, ezt azösszeget az önkormányzat 10 százalékos saját erővel egészíti ki.

A projekt során egy hatszintes, 26 ezer négyzetméteres újépületszárnyat emelnek, az “A” épület tetején 330 négyzetméterenhelikopterleszállót alakítanak ki, a “B” épületben pedig csaknem 4000négyzetmétert újítanak fel. A fejlesztés része a műszerpark és azinformatikai rendszer modernizálása, az utóbbi a korszerű betegellátástechnikai hátterét biztosítja.

Az 5 hónapja elindult helyszíni munkák eredményeként novemberközepétől már működik a helikopter-leszállóhely, felújították aradiológiai osztályt, továbbá elkészült az új épületszárny alapozása;abban kap helyet egyebek mellett az onkológiai centrum és a mostanáighiányzó központosított sürgősségi betegellátás fogadó központja. Az első emeleten lesz kardiológiai ambulancia és gondozó, neurológiai,gyermekgyógyászati és diabéteszambulancia is. A felsőbb emeletekenrendezik be a fekvőbeteg-ellátó részlegeket 2-3 ágyas kórtermekkel.

A beruházás nyomán a kórház központi helyszínére, a Vasvári Pálutcába költöztetik a Zrínyi utcai telephelyről az aktív betegellátástvégző részlegeket, ezzel működési költségeket takarítanak meg. Akivitelezést a tervek szerint a jövő év végére fejezik be.