Szócska kiadta a jelszót 2012-re

Mint Szócska Miklós kifejtette: tudja,hogy az emberi erőforrás krízis az egészségügy sorsfordító kérdése.Ennek rendezésére már kormányhatározat rendelkezik arról, hogy arendszerből “előásható” minden tartalékot a bérekre kell fordítani -mondta az államtitkár, kiemelve: vannak a rendszerben megtakarításilehetőségek.

Szócska Miklós azt mondta: az év végére is “van még a tarsolyukban néhány meglepetés”. Emellett arra is kitért, jelenleg is dolgoznak egy forrásteremtésistratégián, amelyről rövidesen beszélnek majd. Megjegyezte továbbá, hogy a rezidensi ösztöndíjprogram keretének maradványpénzét sikerülthatékonyan felhasználni, így együttesen több mint hatszázszakorvosjelölt és szakgyógyszerész jelölt vehet részt a havi nettószázezer forintos ösztöndíjprogramban.

Az államtitkár előadásában azt mondta: az egészségügynek az emberi erőforrás krízissel együtt összesen öt problémát kell “menedzselnie”. A másik négy feladat: a népegészségügy, a demográfia, a politikaifenntarthatóság, valamint a rendszerfenntarthatóság kapcsán felmerülőproblémák kezelése.

Szócska Miklós szerint mostanáig “egy átláthatatlan, sok érdektőlszorított ellátórendszer” volt. Most viszont elérkezett az ideje, hogyaz ellátórendszerben rendet tegyenek – tette hozzá. Mint emlékeztetett:január elsejével a megyei és a fővárosi önkormányzatifekvőbeteg-intézmények állami fenntartásba kerülnek. Szócska Miklósennek kapcsán előadásában azt a kérdést járta körül, vajon “jótulajdonos és fenntartó lesz-e az állam?”.

Véleménye szerint “nem várható, hogy január elsejétől minden probléma megoldódik“. Mint kifejtette: nem állítja, hogy az “átvevő csapat tagjai” az utolsópontig professzionális munkára vannak felkészülve. Ahogy ez egy ilyenmértékű rendszer átalakításban “természetes”, ez számukra is egytanulási folyamat lesz, de ennek során minden hibából tanulniszeretnének.

Az államtitkár azt mondta: a jövőben rugalmas, szakmai és komplex lesz az irányítás. Ehhez egységes vagyonkezelő és egységes közbeszerzési eljárások lesznek, újraosztják a kapacitásokat, illetve javítják a funkcionális hatékonyságot – tette hozzá.

A térségi beosztás kapcsán azt mondta: ez az egyetlen racionálisankezelhető ellátási felosztás, ugyanis mint kifejtette: ha a folyó egyikpartjáról a folyó másik partjára is átengedik az embereket, akkor tudnak optimális hozzáférési időket biztosítani. Az intézményrendszeralakításának alapja az lesz, hogy tudják, hol milyen ellátásra vanszükség.