Szócska: közhiteles és értékelt törzsadatok kellenek

Az egészségügyi informatikában közhiteles és értékelt törzsadatokra vanszükség – mondta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára szerdán Balatonfüreden, az Infotér (Informatika atársadalomért) konferencián tartott előadásában.

Szócska Miklós szerint az nem megoldás, hogy vankétszáz informatikai rendszerünk, s annak is a nagyobb része “ki vanszervezve”. Mint mondta: azt szeretnék, hogy a fejlesztések úgy menjenek végbe, hogy a megújuló rendszerek üzembiztonsága “ne kiszervezettmegoldásokon múljék”. Így például az sem, hogy az OrszágosEgészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) az elszámolások miként alakulnak -jegyezte meg.

Az államtitkár elmondta: már működik az úgynevezett Katéter-Mónikaelnevezésű informatikai rendszer, amelyben “egymásra rétegezték” akülönböző adatbázisokat; így például az OEP finanszírozási adatait, amentőszolgálat és különböző intézmények adatait.

A következő lépésben létrehozzák az emberi erőforrásmonitoring-rendszert – mondta az államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy nem a korábbi rendszertől megörökölt nyilvántartások táblázatait “tesziktisztába”, hanem ide “be fogják kötni” a munkáltatókat és a településiönkormányzatokat is.

Szócska Miklós emlékeztetett: korábban jogszabály tiltotta például,hogy személyazonosításra alkalmas módon végezzék el az emberierőforrások követését. A pályázati rendszereknél például nem lehetettkövetni, mi van a diplomásokkal – vetette fel. Mindezen változtatnikellett – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a “Katéter-Mónika” rendszer márszámos kérdésre “tudja a választ”.

Hangsúlyozta: közhiteles és értékelt törzsadatokra van szükség -például hány kórház vagy hány támogatott gyógyszer van -, s lehetőségszerint mindenki egy adatbázisból dolgozzon.
Integrált és egységesinformatikai rendszer szükség – hangsúlyozta Szócska Miklós. Közléseszerint “az egészségügyi informatikai fundamentumokat” próbálják rendberakni.