Szócska: Legyen szakmai vita, társadalmi vita, ha kell, tisztítótűz!

Az Uzsoki kórház állítólagos morfintúladagolásibotránya kapcsán “az államtitkárság nem kíván feleslegesenkommunikálni”. Ahelyett mind az államtitkárság, mind a Nemzeti Erőforrás Minisztérium arra koncentrál, hogy az életvégi állapotok kezelésévelmiként foglalkozik a társadalom – tette hozzá.

A kérdés tisztázására a nemzeti erőforrás miniszter szakértőkből álló bizottságot hívott össze. A háromtagú testület tagja az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke,egy a rákbetegek fájdalomcsillapításában járatos kolléga, valamint egybioetikus professzor – ismertette Szócska Miklós. Az államtitkár az Uzsoki-ügy kapcsán annyit mondott: “ha ez így van, akkor legyen szakmai vita, társadalmi vita, ha kell, tisztítótűz”. Ha pedig nem igaz, akkor az, aki ilyen vádat fogalmaz meg, az a nevével és arcával vállalja azt, hogy megküzd az igazságáért – tette hozzá azegészségügyi államtitkár.

A Magyar Hírlap múlt hét kedden írt arról, hogy információiszerint morfintúladagolásban meghalt betegek ügyében vizsgálódik a BRFK a kórházban. A lapban megjelentek szerint végstádiumban lévő daganatosbetegeknek a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfiumadagnégy-ötszörösét adták be, amelytől az érintettek néhány napon belülmeghaltak.
A napilap a Lege Artis Medicinae (LAM) áprilisicikke nyomán számolt be az Uzsoki kórházban történt gyanúshalálesetekről. Az írás megjelentetése előtt hónapokon át elemezték akéziratot, de ezzel együtt a szerkesztőség időközben hivatalos bejelentést tett az Egészségügyi Tudományos Tanács elnökénél is.

Az Uzsoki kórházban történt gyanús halálesetek körülményei kapcsán indult nyomozás során gyanúsítás eddig nem történt. A BRFK ugyanakkor cáfolta azt a sajtóinformációt,amely szerint újabb fővárosi kórházban vizsgálódna a rendőrség. ABRFK életvédelmi osztálya ismeretlen tettes ellen, emberölés bűntettelkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást a Fővárosi Főügyészségtörvényességi felügyelete mellett.

Az Uzsoki kórház múlt szerdai közleményében meggyőződését fejezte ki, hogy “a valótlan és hiteltelenfeltételezéseken és sértett személyek rágalmain nyugvó tudatosintézményellenes szándék a megindított hatósági eljárás sorántisztázódni fog”. Az intézmény másnap azt írta: a nyomozás alapjátképező orvosi szakcikk szakmai szempontból megalapozatlan, mivel a szigorú elszámolás alá tartozó gyógyszer kiadott mennyisége mindvégig ellenőrzött és nyomon követhető. “A cikk szerzőjének a hamis vád következményeivel is számolnia kell” – közölte a kórház.