Szócska: lehetne még szigorítani a gyógyszermarketing szabályain

Tovább lehetne még szigorítani a gyógyszermarketing szabályain -mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár pénteken Budapesten. AMagyar Gyógyszerészi Kamara köztestületi rendezvényének első napjántartott záróelőadáson Szócska Miklós ismét kiemelte: az aktuálisegészségpolitikában úgy tekintik, hogy a gyógyszertár népegészségügyitalálkozási pont. Ebből kifolyólag az egészségpolitika egyik kiemeltcélja a gyógyszertárak és a gyógyszerészek egészségügyiszerepvállalásának megerősítése.

Az államtitkár hozzátette: a döntéshozókat már sikerült meggyőzniarról, hogy a hatékonysághoz befektetésre van szükség. Példakéntkiemelte azt a 2,7 milliárd forintos forrást, amelyet az elsőháromnegyed évben azért juttatnak a patikáknak, hogy generikuskészítmények kiadását ösztönözzék. Hasonló ösztönzőket szeretnénekbevezetni az április elsején induló, hatóanyag alapú felíráshozkapcsolódóan is – mondta Szócska Miklós, de hozzátette: konkrét ígéretet nem tud adni.

Az e-recept bevezetésével kapcsolatban az államtitkár kiemelte: ezbonyolult rendszer, amelyet meg kell tanulni, de hatékonygyógyszerkiváltási ügyintézés lesz az eredménye.

Szócska Miklós előadásában kitért az egészségügyi ágazat egyiklegégetőbb problémájára, a humánerőforrás-krízisre. Elmondta:hivatalában pénteken egy szakmai szervezettel egyeztetést tartottak azágazatban dolgozók anyagi körülményeinek javításáról. Kiemelte, hogy anépegészségügyi termékadó forrásait az emberierőforrás-krízis kezelésrehasználják fel.

Arra törekszenek, hogy a következő hetekben a rendelkezésre álló30-45 milliárd forintot célirányosan használják fel, és olyan átfogómegállapodást kössenek a különböző szakmai szervezetekkel, hogy afizetés mellett a szakmai lehetőségeket is befolyásolni tudják.

Az államtitkár megjegyezte: a Magyar Orvosi Kamara olyan minőségűalap- és működési nyilvántartási adatok szolgáltatott az EgészségügyiEngedélyezési és Közigazgatási Hivatalnak, hogy jelenleg nem tudjákmegmondani, például hány aktív aneszteziológus dolgozik az országban.Márpedig az ilyen adatok elengedhetetlenek lennének az ágazati bértáblakidolgozásához – tette hozzá az államtitkár.