Szócska Miklós ma reggel sem ígért bért

Az egészségügyi államtitkár – a Papp  Magor által néhány perccel korábban elmondottakra – elismerte, hogy személyesen már jó ideje nem tárgyalt a rezidensekkel a felmondás-mozgalom következményeiről, de ezt nem ítélte problémásnak. „A rezidensek velem nem is keresték a kontaktust, de a munkatársaimmaltöbbször beszéltek, s hamarosan megy a legújabb ajánlatunk, a pénzügyimaradványból a végzős rezidenseknek fogunk praxist vásárolni”. Egyúttalaz elmúlt időszak intézkedéseire utalva megjegyezte, „kevés csoporttal foglalkoztunk többet, mint a rezidensekkel”. Úgy értékelte, amit lehetett, azt megkapták. „Két ösztöndíjprogram, meg a praxisvásárlás, nézzék meg, hogy a gazdasági világválság dacára elért eredményeket mind vissza forgatjuk a bérekbe.”

A riporteri kérdésre, hogy az eü-kasszában maradt 60 milliárd miért nem kerül teljes egészében vissza az egészségügybe, ígyválaszolt: „meg kell nézni az ország helyzetét”.

A beszélgetés fő kérdése természetesen az volt, hogy összeomlik-ejanuárban az egészségügy? – Erre az államtitkár bizakodónak mutatkozott. Az önkéntes ügyeletvállalás megtagadásáról úgy vélekedett, hogy ezt aproblémát, ha lesz majd bizonyára megoldják helyben – „ezt inkább ádventi riogatásnak tartom”. A felmondások aktiválásáról pedig azt mondta: „ez tragikus taktika, habekövetkezik, csak mélyíteni fogja a szakadékot, ezt rossz harcmodornaktartom”. De ezzel együtt igyekezett nyugalmat sugározni, jelezve, azÁNTSZ-szel együtt megpróbálnak felkészülni, valahogy majd megoldják a helyzetet: „biztos vagyok benne, hogy az orvostársadalom csendes többsége nem fogja ellátatlanul hagyni a betegeket”.