Szócska: nem hobbiból kezdtem átalakításokba

A népegészségügyi termékadóból idén három milliárd, jövőre pedig 15milliárd forintos bevételt vár a kormány, aminek a jelentős részét azegészségügyben dolgozók pótlékainak emelésére kívánnak fordítani – közölte az InfoRádió Aréna című műsorában Szócska Miklós.

Az egészségügyért felelős államtitkár kifejtette: az idei évrevonatkozó összeget egyben fizetik ki, várhatóan decemberben, ennek amódjait már vizsgálják a tárcánál, míg jövőre duplájára emelik apótlékot. Ebből az egészségügy első vonalában dolgozók, vagyis azügyelők, a három műszakban dolgozók, a veszélyesebb szakmákat űzőkrészesülnek – tette hozzá.

Jövőre a forrásteremtés átgondolása mentén 15 milliárd forintkiváltja a korábbi évek költségvetési támogatását. December végére,január elejére írják ki az ösztöndíjprogramokat, amelyek már aszakorvosok, szakdolgozók támogatását is tartalmazzák, ez 9 milliárdforintos tételt jelent – hangsúlyozta az államtitkár, és beszélt arrólis, hogy a foglalkoztatási támogatásra uniós forrásból 6,5 milliárd állrendelkezésre az intézmények számára.

Szócska Miklós kiemelte, hogy nem hobbiból kezdett az átalakításokba, hanem azért, hogy céltudatos, apró munkával előbányássza atartalékokat, amiket a bérekbe lehet forgatni. Úgy próbálják meg atöbbletforrásokat a rendszerbe juttatni, hogy annak valamilyen járulékos hatása legyen – közölte az államtitkár, aki összegezve azt mondta, hogy jövőre 40 milliárd forintot meghaladó forrás tud mozogni a bérekben.