Szócska: nem szállt el a kassza

A folyamatban lévő költségvetésitárgyalásokról szólva azt mondta, úgy néz ki, hogy az ideihez hasonló mértékűforrás áll majd az egészségügy rendelkezésére a jövő évben is.

A lehetőségeket a népegészségügyiadóból származó bevétel növelheti. „A rendszerben lévő tartalékokat kellmegfognunk” – hangsúlyozta az államtitkár. Elmondta azt is, hogy az önkormányzatokteljes adóssága 1247 milliárd forint, ám ennek csak kis része a kórházakadóssága. Természetesen szóba került az államosítás is, amivel kapcsolatbanSzócska Miklós úgy fogalmazott, akik azt ellenzik, abban érdekeltek, hogyfenntartsák az átláthatatlan beszállítói érdekrendszert. Most a megyeiintézményrendszer állami tulajdonba vétele van napirenden – mondta.

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdászszerint azonban a következő két évre vészforgatókönyvre lesz szükség azegészségügyben. A betegellátás biztonságának megőrzése mellett a kórházikapacitások érdemi szűkítésére van szükség – hangsúlyozta a konferencián. RáczJenő, a kórházszövetség elnöke beszédében kifejtette, hogy a jelenlegierőforrások ennyi kórház működésére nem elegendők, ezért bizonyos lépéseket„muszáj megtenni”. A fővárosi Uzsoki kórház adóssága a 2010-es év első felébentöbb százmillió forint, Golub Iván főigazgató – mint elmondta – ezért is várjaa kórházak államosítását. Központi döntéshozatallal szerinte működőképesebblenne a rendszer.