Szócska nem veszi elég komolyan az orvoselvándorlást

Az érintett végzősök fele sem tavaly, sem az idén nem lépett be aszakorvosképzésbe, ez azt jelenti, hogy 2015-2016-ban alig lesz újonnanképzett szakorvos Magyarországon – mondta a Magyar Rezidens Szövetségelnöke csütörtökön egy konferencián, Budapesten. Papp Magor a Napi Gazdaság című lap “Egészségügy 2.0, avagy az egészségpolitika új irányai” című tanácskozásán közölte: már emiatt is olyan”szakorvos-utánpótlási vákuum” keletkezhet, amelynek a megszüntetéseakár öt-tíz évbe is beletelhet.

A rezidensszövetség elnöke azt mondta, hogy szerinte az egészségügyiállamtitkár nem veszi elég komolyan az orvosok elvándorlásánakproblémáját. Papp Magor hozzátette, Szócska Miklós egy korábbi eseményen arról beszélt, hogy nem tudja elképzelni azt a “nyugat-magyarországipikniket”, amikor háromezer orvos egyszerre átlépi az országhatárt. Aszervezet vezetője közölte: nem kellene ilyen “poénokkal” tompítani ahelyzet súlyát, hiszen az elmúlt három évben évente ezer felett voltazoknak az orvosoknak a száma, akik elhagyták az országot.

Papp Magor röviden reflektált arra a levélre is, amelyet a közelmúltban kaptak Szócska Miklóstól. Ennek a címe 374 volt, mivel addig 374 rezidens jelentkezett azállamtitkárság által meghirdetett ösztöndíjprogramra. Arezidensszövetség elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy háromezerrezidens közül jelentkeztek 374-en, azóta már több mint négyszázan, s ez az egész orvostársadalomnak nagyjából a másfél százalékát teszi ki.Hangsúlyozta: egy kollégát sem kérnek arra, hogy hagyja el az országot,csak azt kérik, hogy ha az idén nem sikerül megegyezniük adöntéshozókkal, egy időszakra szüntessék be a betegellátásban valórészvételüket.

Hozzátette, hogy nem nyugati béreket akarnak; Magyarországon, egyolyan egészségügyben szeretnének dolgozni, ahol nem megy el az idejükfele az adminisztrációra, így tudnak elég időt fordítani a betegekre,jogbiztonság van és marad idejük a magánéletre.

A konferencián Éger István, a Magyar Orvosi Kamaraelnöke elmondta: azt hallotta, hogy annak idején, amikor Csehországban a rezidensek hasonló “felmondóleveles” akciója elérte célját, nálukhasonló populáció és orvoslétszám mellett az elvándorlás csúcsa 500-550körül volt, míg Magyarországon ez a szám már több éve ezer felett van. A MOK elnöke előadásában emellett az egészségügyi finanszírozási rendszer átalakításának a szükségességét emelte ki, mivel az véleménye szerintnem alkalmas az ágazat “örökre deklarált” hiányának rendbetételére.

Éger István szerint olyan rendszert kell létrehozni, ami transzparens és kevés adminisztrációval jár. Mint mondta, a megoldás a fogyasztásioldalon keresendő: a közterheket szét kellene porlasztani apotenciálisan igénybe vevők körére, vagyis azt kellene elérni, hogy ne 2 millió 800 ezren, hanem tízmillióan viseljék ezeket a terheket.