Szócska: vannak még meglepetések a tarsolyban

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a visegrádiországok (V4) egészségügyi vezetőinek találkozóját javasolta szlovákkollégájának a szomszédos országban kialakult “emberi erőforráskrízishelyzet” áttekintése, kezelése érdekében. Az államtitkár egy mástémában tartott sajtótájékoztatón ( egy levelet felmutatva) azt mondta: Szlovákia egészségügyi vezetője kérte a segítségét. Ennek kapcsán tette azt a javaslatot, hogy “mivel az emberi erőforráskrízishelyzet” egy több évtizedes probléma eredménye, ezzel uniósszinten a visegrádi államok szintjén hosszú távon kell foglalkozni.”Összefogás lesz az országok között, csakúgy, mint a szakszervezetekközött van” – fogalmazott Szócska Miklós.

Szlovákiában az egészségügyi ágazatban annak következtében alakult ki válsághelyzet, hogy a kormány és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség nem tudott megegyezni a kórházi orvosok követeléseiről. Szeptemberbenmintegy kétezer kórházi orvos felmondott a munkahelyén. A felmondási idő november végén lejárt. A kormány hétfő este 15 kórházbanszükségállapotot hirdetett ki. A 2400 orvos közül szerdán 1600 továbbra is fenntartotta felmondását.

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke az MTI-nek a hétvégénazt mondta: Magyarországon is könnyen idáig fajulhat a helyzet, miutánaz egészségügyi államtitkárság immár két hónapja nem egyeztetett velük a bérek rendezése érdekében. Szócska Miklós szerdán ehhez képest aztmondta: helyettes államtitkára legutóbb hétfőn tárgyalt Papp Magorral.Az egyeztetések és a megoldási javaslatok folyamatosak – tette hozzá.

A rezidensszövetség elnökének keddi, Lázár János a Fideszfrakcióvezetőjével folytatott megbeszélése kapcsán az államtitkár aztmondta: nagyon örül annak, hogy a frakcióvezető személyében egy ilyenbefolyásos támogatója van az ügynek. Mint hozzátette, ezzel együttfolyamatosan dolgozik azon, hogy lépésről-lépésre javítson a dolgozókhelyzetén. Közlése szerint egy újabb lépésként hamarosan meghirdetik akövetkező ösztöndíjprogramot, de amellett is “vannak még a tarsolyunkban meglepetések”.

MOK: Ne menjenek magyar orvosok Szovákiába
AMagyar Orvosi Kamara (MOK) azt kéri a hazai orvosoktól, hogy ne vegyékfigyelembe a szlovák kormányfő segítségkérését, ne helyettesítsék ottani kollégáikat, ne gyengítsék küzdelmüket. Éger István, a MOK elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a kamara és a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) is szolidáris a helyzetükjobbításáért küzdő szlovák kollégákkal, és példátlannak,megengedhetetlennek nevezte a szlovák kormányfő intézkedéseit, amelynekértelmében “erőszakot alkalmaznak” velük szemben.