Szükség lesz virtuális orvosokra?

Nemigen jutna eszünkbe, hogy bizonyos esetekben a valódiorvos virtuális orvosra való lecserélése segítséget jelenthet, de Gale Lucas (Universityof Southern California’s Institute for Creative Technologies) és csapatapontosan erre tettek kísérletet.

A betegeknek és az orvosoknak is egyaránt problémát jelent,ha a vizsgálat során a pácienseknek olyan információkat kell közölniükmagukról, amelyek kínosak számukra, vagy rossz színben tüntetik fel őket. Azelhallgatott részletek miatt nagy az esély arra, hogy az orvos végül tévesdiagnózist állít fel, és a terápia hatástalanná válik. De mi a helyzet akkor,ha nem egy ember, hanem egy gép, egy virtuális orvos teszi fel a kérdéseket?

A kutatócsoport 239 felnőttet vont be abba a kísérletbe,melyben azt vizsgálták, hogy hogyan reagálnak az alanyok laboratóriumikörülmények között egy számítógép képernyőjén megjelenő virtuális orvosra. Arésztvevők egyik felének azt mondták, hogy a virtuális orvos teljesenautomatikus, és egy számítógép program vezérli, míg a másik felének aztmondták, hogy a kérdéseket és a válaszokat a szomszédos teremben ülő emberfelügyeli és irányítja. A résztvevők válaszai mellett videón rögzítették azarckifejezéseiket is.

A kísérlet eredménye végül az lett, hogy az alanyokőszintébbek és nyitottabbak voltak akkor, amikor úgy tudták, hogy csak egygéppel beszélgetnek. Úgy tűnik, hogy az emberek nem szívesen osztanak megkényes információt magukról más emberek (akár egészségügyi szakemberek)számára, mert jó színben szeretnének feltűnni mások szemében.

Nem gondoljuk azt, hogy ez a kísérlet azonnal széles utatnyit majd meg a virtuális orvosok felé, de az eredményeket felhasználhatjákarra, hogy javítsanak a kommunikáción a betegek és az egészségügyi szakemberekközött. (forrás)