Tényleg elgurult

Nem orvosával, hanem gyógyszerészével konzultált aminiszterelnök a múlt héten kezdődött egyeztetéssorozatban. Abban, hogyOrbán Viktor a Magyar Gyógyszerészi Kamarát is felvette „választásiszövetségesei és együttműködő partnerei” listájára, nincs semmi meglepő: jó előre igyekszik megvenni a vidéken véleményformáló értelmiségi réteg jóindulatát. Ugyanakkor azt sem árt ostyába csomagolni a tára mögöttálló híveinek, hogy a jövő évi költségvetés tovább nyirbálja agyógyszerkassza támogatását. A vényköteles orvosságok tavaly még 300milliárd forintos támogatása jövőre csaknem a felére olvad, továbbapasztva a patikák árbevételét.

„Magyarország érdeke, hogy a gyógyszertárak patikusok tulajdonábanlegyenek” – fektette le újabb gazdasági-társadalmi alapvetését aminiszterelnök, miután a kamara vezetőivel konzultált. Atulajdonosváltás elősegítésére szerinte támogatott, hosszú lejáratú,alacsony kamatozású, türelmi idővel induló kölcsönnel kell segíteni,hogy a gyógyszerészek „visszavásárolhassák a patikák többségét”. Ahelyzet azonban úgy áll, hogy a jelenleg működő 2370 gyógyszertárbólbecslések szerint csupán 600 olyan egység van, amelyik valamilyenlánchoz, zömében szakmai befektetők érdekeltségi körébe tartozik, atöbbiben a helyben dolgozó patikusok a többségi tulajdonosok. AzOrbán-kormány azonban már a legelső jogalkotási rohamában döntött arról, hogy 2017-ig történjen meg a tulajdonosváltás, ennek első lépéseként2014 januárjáig 25 százalékos részesedéshez kellene jutniuk apatikusoknak. Az esetek egy részében azonban szó sincsvisszavásárlásról, bármennyire ezt sugallja is a kormányzati apparátus,hiszen vagy a nyugdíjba vonuló tulajdonos adta el az üzletrészét, vagy„zöldmezős” beruházással nyitott patikát egy befektető. „Több patikalánc lehet magyar családi tulajdonban, de a hazai gyógyszergyárak ésnagykereskedők is szerveztek láncokat, a külföldi befektetők részesedése nem mondható dominánsnak” – emelt szót a kötelező eladás ellen Harmatha Levente, aki harmadik generációs patikusként kilenc tagot számlálóhálózatot üzemeltet a családjával.

Az adófizetők is berzenkedhetnének, hogy az ő pénzükből immármásodszor stafírozzák ki a gyógyszerészeket. A privatizáció első,1993-as hullámában, amikor az állami tulajdonban lévő patikákatmegvételre kínálták a gyógyszerészeknek, ők kedvezményes hitelt vehettek igénybe az amúgy is olcsó vételhez. Az akkori vevők közül nem egy piaci áron értékesítette tulajdonát. Így még az is előfordulhat, hogy a mostbeígért újabb támogatásból ismét megvásárolja. A 2006-os liberalizációidején egy jó forgalmú gyógyszertár 49 százalékos tulajdoni hányada 60millió forint körüli összegért cserélt gazdát.

A kis patikák biztonságát azzal kívánja megteremteni a kormány –jelentette ki a miniszterelnök –, hogy megnövelik az árrésüket. Erről amúlt héten már meg is jelent az augusztus elsejétől hatályos miniszterirendelet. A gyógyszerészkamara régóta lobbizott azért, hogy a gyártókrakényszerített árverseny jóvoltából nyomott gyógyszerárak és a csökkenőforgalom miatt megcsappant kiskereskedelmi bevételt valahogy kompenzálja a költségvetés. Mivel többletforrás nincs, csak az átcsoportosításjöhet szóba – foglalt állást az Emberi Erőforrások Minisztériuma –,kézenfekvőnek tűnt tehát, hogy a kamarai sugalmazást elfogadva anagykereskedők árréséből csippentsenek le, növelve a kiskereskedőkárbevételét. Csakhogy ami a kockás papíron egyszerű számtani művelet, az a gazdaságban porcelánbolti elefántrohamként hat. Az innen oda áttolt3,2 milliárd forint 10 százalékkal csökkenti a gyógyszer-nagykereskedőkárbevételét, ami hozzáadódik az elmúlt évben elszenvedett, szintén 10százalékos forgalom- és árcsökkenéshez.

<_002_03_inic_kicsi_idezo>„Lehetetlen kigazdálkodnihúszszázalékos árbevétel-kiesést – szögezte le a HVG kérdésére FellerAntal, a Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. vezérigazgatója. Agyógyszerészkamara azzal érvel – derül ki a honlapjukra kitettelemzésből –, hogy az elmúlt években a kereskedelmi árrés egyre nagyobbtömege került a nagykereskedőkhöz, így van miből elvenni. Feller szerint viszont az érvelés ott sántít, hogy ezzel párhuzamosan át kellettvenniük a készletezés oroszlánrészét a patikáktól, emiatt napontatöbbször is ki kell szállítaniuk a megrendelt készítményeket. Ráadásul a nagykereskedők hiteleznek is a fizetési gonddal küszködő patikáknak és a gyógyszerszámlákat késve kiegyenlítő kórházaknak. A most lecsippentetthárommilliárdos summa nagyjából megegyezik a patikai kiszállításokköltségével, így az is megoldás lehet, hogy mostantól a kiskereskedőkautózzanak az áruért – ötletelnek a megszorongatott vezetők. A TevaMagyarország Zrt. már értesítette partnereit, hogy az eddigi szállításiszerződéseket felmondja, és új ajánlatot fog tenni. Hasonló lépésrekészül a többi nagykereskedő is, csökkentve a gyógyszerkiszállításgyakoriságát és a nagyobb megrendelésekre adott árengedményt. Előbbimegszorítás a kisebb, az utóbbi a nagyobb forgalmú patikákat fogjaérzékenyen érinteni. A betegek pedig az eddiginél is gyakrabbankényszerülhetnek arra, hogy miután receptjüket leadták, újraelzarándokoljanak gyógyszerészükhöz az orvosságért.

GÁTI JÚLIA