Több mint kétezer gyógyszer ára változott

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tájékoztatása szerint akoleszterinszint-csökkentők közül például a legkorszerűbbnek számító hatóanyagúvalamennyi készítményért kevesebbet kell fizetni. Jelentős áremelkedés aszakorvos által felírt speciális, nem rendszeresen szedett orvosságokat, példáulonkológiai gyógyszereket és egy-egy pszichiátriai készítményt érint. Arendszeresen szedett gyógyszereknél – például vérnyomáscsökkentők,fájdalomcsillapítók, fekély elleni készítmények – az áremelkedés mértéke néhányszáz forint lehet, de az OEP kiemelte, hogy ezeknél is minden esetben leszolcsóbb, azonos hatóanyagú alternatíva.
    Az egészségbiztosítási pénztárrámutatott arra, hogy alig néhány gyógyszer került ki a támogatotti körből, 4500termék lesz közgyógyellátás keretében hozzáférhető. Minden hatóanyagból lehetmajd közgyógyellátás jogcímén terméket rendelni, de az adott hatóanyagból csak alegkedvezőbb árúakat.
    Beneda Attila, az egészségügyi államtitkárságkabinetfőnöke az MTI-nek elmondta: a gyógyszertári és háziorvosi informatikairendszerekben minden adat rendelkezésre áll ahhoz, hogy a betegek megkaphassák alegolcsóbb gyógyszereket.
    Közlése szerint a változások átmenetilegtöbbletterhet róhatnak az alapellátásban résztvevőkre, akiknek fontos szerepükvan abban, hogy a betegek gondolkodásmódját megváltoztassák: ne márkanevekben,hanem hatóanyagokban gondolkozzanak.
    Kőszeginé Szalai Hilda, aGyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet(GYEMSZI) irányítása alá tartozó Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI)főigazgató-helyettese elmondta: az azonos hatóanyagú generikus készítményekgarantáltan biztonságosak és ugyanolyan jó minőségűek, mint az originálisgyógyszerek.