Több új gyógyszert támogat az egészségpénztár

Az elmúlt évben új gyógyszeres terápiát még csak elvétve tudottbefogadni a támogatott készítmények közé a biztosító. Réthelyi Miklósnemzeti erőforrás miniszternek a Magyar Közlöny szerdai számábanmegjelent rendelete révén 11 új hatóanyag árát támogatják, ezek a többiközött szívritmuszavarok, szív- és érrendszeri megbetegedések,veseelégtelenség, illetve egyes onkológiai vagy csontritkulással járóbetegségek kezelésére szolgálnak.

Emellett a rendelettel a “generikus”, vagyisaz azonos hatóanyagú készítmények piacra jutása is könnyebb lesz ajövőben. Amikor egy készítmény szabadalmi védettsége lejár, egyenértékűés helyettesíthető készítmények léphetnek a piacra. Az új szabályozáselősegíti, hogy az érintett gyártók jelentősebb mértékű árcsökkentéseket nyújtsanak be az egészségbiztosítási pénztárhoz. Ezáltal az újkészítmények a korábbihoz képest átlagosan tíz százalékkal alacsonyabbáron jöhetnek be a támogatási rendszerbe, ezzel együtt pedig a lakossági térítési díjak is csökkennek majd.

Azon gyógyszerek esetében, amelyeknél a szabadalmi védettség már több mint egy éve lejárt, az árverseny gyakorisága az eddigi negyedévről fél évre változik. Ez azt is jelenti, hogy ha a betegek az adotthatóanyagot tartalmazó gyógyszerek közül a legkedvezőbb árú készítménytkívánják szedni, akkor nemcsak egy negyedévben, hanem féléven keresztülugyanannyit kell majd fizetni a gyógyszerért.

További módosítást jelent, hogy eddig agyógyszergyártók a licitálás során egymás árcsökkentését nyomonkövethették, az új rendszer szerint azonban úgynevezett vaklicit lépéletbe. Az OEP korábban erről azt mondta, hogy ezzel a módosítássalnagyobb lesz az árverseny, ettől pedig csökkenő lakossági térítési díjak remélhetőek.

A legolcsóbb gyógyszerek a közgyógyellátásban is elérhetőek lesznek, továbbá ezek az adott hatóanyagra jellemzőmaximális társadalombiztosítási támogatást megkapják. Azokhoz agyógyszerekhez viszont, amelyek a referencia-gyógyszer áránál ötszázalékkal drágábbak, tizenöt százalékkal alacsonyabb összegűtámogatást ad az OEP.

A miniszteri rendelet arról is rendelkezik: a preferált készítmények gyártóinak nyilatkozniuk kell arról, hogy azadott féléves időszakra készítményükből vállalják a magyar lakossággyógyszerellátását. Ha pedig esetleges gyógyszerellátási problémárólérkezik bejelentés, a biztosító jogosult a következő legkedvezőbb árúgyógyszer preferált körbe való bevonására, így biztosított lesz azállandó gyógyszerellátás.