Többféle csapdában vergődik az egészségügy

A mai kórházi struktúra fenntartásához kevés a pénz, ezért szerkezetiátalakítás kell, s a kisebb és hatékonyabb kapacitások miattfelszabaduló forrásokat az orvosok, nővérek bérének emelésére lehetfordítani – mondta a vele készült interjúban Sinkó Eszter egészségügyi szakközgazdász, a szakminiszter tanácsadó testületének egészség-gazdaságtani tagozatának vezetője.

Kifejtette, „minél nagyobb mérvű az átalakítás, annál nagyobbhatékonysági tartalékot lehet felkutatni az ágazatban”. A nemzetköziszabványokat idézve közölte, hogy Magyarországon elegendő lenne 70kórház az akut és a krónikus ellátás teljes körű biztosításához, dejelenleg kétszer ennyi intézmény van. Sinkó Eszter szerint a kórházakjelenlegi problémái nem abból adódnak, hogy tulajdonosaik nem alkalmasak a szerepük ellátására, inkább abból, hogy az elmúlt öt esztendőbenjelentős forráskivonás történt az ágazatból. Hozzátette, miután aproblémák alapvetően ebből erednek, így a kezelésmód sem atulajdonviszonyok oldaláról érkezhet.

– Sajnos, megint anélkül döntünk a kórházak államosításáról, hogyalaposan megnéztük volna, hogyan teljesítettek az önkormányzatok húszévig tulajdonosként. Sok önkormányzat volt jó gazdája intézményeinek,figyelt a helyiek igényeinek, szükségleteinek kielégítésére, nehézhelyzetben többször sietett rendelője vagy kórháza segítségére –jelentette ki az egészségügyi szakközgazdász.