Tömeges felmondások: rendkívüli helyzetre készülnek a kórházak

A lapnak Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke elmondta, hogy ha szükséges, a kórházak fokozatosan korlátozzák az ellátást: először akijelölt területen kívülről érkező pácienseket küldik el – természetesen csak akkor, ha nem szorulnak azonnali beavatkozásra -, majd csak asürgősségi és a daganatos betegeket, valamint a gyermekeket látják el.Ha a munkaerőhelyzet tovább romlik, akár összevont ügyeleti rendszerekműködtetésére, illetve arra kényszerülhetnek, hogy a különböző kórházakegyüttműködve biztosítsák a legszükségesebb ellátást.

A korlátozó intézkedések többségét csak hatósági utasítás vagyjóváhagyás mellett tehetik meg, és Rácz Jenő reményét fejezte ki, hogynem lesz szükség a korlátozásokra. Elmondta, hogy az ÁllamiNépegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tájékoztatást kért afekvőbeteg-ellátását végző intézményektől arról, hogy az orvosok akcióimiként befolyásolják a működésüket, és miként készülnek a rendkívülihelyzetre.

A lap emlékeztet, hogy jelenleg két akció is zajlik, amelyek célja abérrendezés kikényszerítése. A Magyar Rezidens Szövetségkezdeményezésére számos orvos ügyvédi letétbe helyezte felmondólevelét,amelyeket akkor aktiválnának januárban, ha összegyűlik körülbelül 3ezer, és addig nem sikerül megállapodni a kormánnyal a bérek emeléséről. A másik akcióban a Magyar Orvosok Szövetsége már több mint ezertagjától gyűjtött be olyan nyilatkozatot, amely szerint januártól nemvállalnak önként túlmunkát.