Tovább formálnák a fideszesek a chipsadót

Fideszes képviselők több módosító indítványtnyújtottak be szerdán az jövő évi adótörvényekhez. Ezek egy része achipsadó néven ismert népegészségügyi termékadó alá vont termékek körétváltoztatná meg.

Koncz Ferenc (Fidesz) a kakaóitalokat venné ki az adó hatálya alól. Indoklásában piaci elemzőkre hivatkozva azt írja, hogy a kakaóitalporok fogyasztása az idei 10 százalékos visszaesés után 2012-re további30 százalékkal, a 4.760 tonna kakaó italpor fogyasztás jövőre 3400tonnára eshet vissza. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy gyermekekjelentős része kakaóval fogyaszt évente 62 millió liter tejet, amelyköztudottan egészséges. Ezért a kakaóitalporok fogyasztásánakvisszaesése egyben a tejfogyasztás jelentős, mintegy 20 millió literretehető csökkenését is maga után vonná; ez a hatás hátrányosan érintené a tejipart és a tejipar által generált adóbevételeket.

Font Sándor (Fidesz) egyik javaslatában azt indítványozza, hogy a népegészségügyi termékadóból származó bevétel 95 százaléka és abaleseti adóból származó bevétel az Egészségbiztosítási Alap bevételétképezze, a népegészségügyi termékadóból származó bevétel 5 százalékapedig a központi költségvetést illesse meg. Megjegyezi: abeszedett adó 5 százalékát az élelmiszerek minőségének növelésével,valamint az egészséget nem megterhelő élelmiszerek fogyasztókkal történő megismertetésével összefüggő kiadásokra kell felhasználni.

A kormánypárti képviselő azt is javasolja, hogy népegészségügyi termékadó ne sújtsa a tejágazat szereplőit, ne jelentsen további terheket a tejtermékek fogyasztásában, hiszen atej, és tejtermékek, mint alapvető élelmiszerek, a lakosságegészségvédelmét szolgálják. Ennek értelmében kivenné a törvényhatálya alól a most cukortartalmi értékek alapján adókötelestejtermékeket is, mint például a kakaós tejet, a kakaós italt, a túrórudit, a madártejet.

Font Sándor ezek mellett kezdeményezi, hogy a népegészségügyi termékadó hatályát terjesszék ki az alacsony gyümölcstartalmú lekvárfélékre is;az alacsony gyümölcstartalmú sűrítmények, koncentrátumok és szörpökesetében pedig alkalmazzanak magasabb adótételt.

Rogán Antal (Fidesz) is tovább bővítené az adó hatálya alá tartozó termékek körét: adókötelessé tenné azt a sós élelmiszert is, amely extrudálással készül.

A népegészségügyi termékadóból 566,6 millió forintot vallottak be az adóalanyok szeptemberre, illetve a harmadik negyedévre. A kormány 2011-re 5 milliárd, 2012-re 20-30 milliárd forint bevételt irányzott elő ebből az adónemből.

A bevallások adatai alapján a termékadó összege az előrecsomagoltcukrozott készítményekből 231,1 millió forint, a sós snackből 122,8millió forint, az üdítőitalokból 120,4 millió forint, azenergiaitalokból 36,3 millió forint, az ételízesítőkből pedig 56 millióforint. A népegészségügyi termékadóról szóló törvény 2011. szeptember 1-jén lépett hatályba, első alkalommal a havi, illetve negyedéves áfa-bevallásrakötelezetteknek kellett eleget tenniük bevallási kötelezettségüknekoktóber 20-ig.

Az üdítőitalok adója literenként 5 forint, azenergiaitaloké literenként 250 forint, a süteményeké kilogrammonként 100 forint, a snacké és az ételízesítőké pedig kilogrammonként 200forint. Az üdítőitalok esetében a 25 százaléknál kisebb gyümölcstartalmú és deciliterenként 8 grammnál több cukrot tartalmazó terméket terheliaz adó, az energiaitalokat pedig akkor, ha koffeintartalmukdeciliterenként meghaladja a 10 milligrammot.

Az előrecsomagolt sütemények akkor adókötelesek, ha10 dekagrammonként 4 dekánál több cukrot tartalmaznak. A sós snack utánakkor fizetendő adó, ha 10 dekagrammonként 1 grammnál több sóttartalmaz. Az ételízesítőknél 10 dekagrammonként 5 gramm só az adózásihatár.

A parlament előtt lévő adótörvény-javaslat szerint 2012. január1-jétől az üdítőitalok esetében 7 forint/literre, előrecsomagoltcukrozott készítmény esetében 150 forint/kilogrammra, sós snack ésételízesítő esetében 250 forint/kilogrammra nőne az adó mértéke (azenergiaital adómértéke változatlanul 250 forint/liter maradna).Emellett, a 2012. január 1-jétől adóköteles terméknek minősülő ízesített sör és alkoholos frissítő esetében 20 forint/liter lenne az adómértéke.