Tovább romolhat a betegellátás

Számítások szerint jövőre a cégek állják a biztosító által támogatott orvosságok költségeinek minden ötödik forintját, két éve minden hetedik származott tőlük. Bevételt növelő tétel lehet,ám bizonytalan az egészségbiztosítási járulék mértékének emelésétől, anépegészségügyi termékdíjtól és a baleseti különadó kivetésétől elvárt57 milliárd forint körüli összeg. Viszont az áfa 25-ről 27 százalékra, a minimálbér 73-ról 92 ezer forintra emelése 60-70 milliárd forinttalnövelheti a kiadásokat, ezt az ágazat nem képes kitermelni – véli Dózsa Csaba a Világgazdaságban.

A költségvetés részleteit böngészve Sinkó Eszter, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának programvezetője a szakrendelői és a kórházi ellátás költségeit tartalmazó szakellátásfejezetben talált 56,2 milliárd forintos növekedést az idei 561,5milliárdhoz képest. Ám a növekményből 10-15 milliárd jut csak akórházaknak, a többi az eddig patikai forgalomban kiváltott gyógyszerekfinanszírozásának kórházi kasszába történő átcsoportosításátellentételezi. A változtatás pozitív hatása az lehet, hogy az egészségpénztár központi tenderrel szerzi majd be a készítményeket.

Az Európai Unió tagállamaiban sem a patikákban, hanem a kórházakbanjutnak hozzá a betegek a drága orvosságokhoz – ismerteti a nemzetközigyakorlatot Hankó Zoltán, a MagyarGyógyszerészi Kamara alelnöke. Ám az alelnök felhívta a figyelmet:ahhoz, hogy a betegek ezután is megkapják a szükséges gyógyszereiket, apénzt a kórházak működési költségeitől elkülönítetten kell kezelni, és a TAJ szám alapján kell kiadni a számukra. Mivel az átcsoportosítás miatt a 370 milliárdos patikai gyógyszerforgalom csökken, 300-400millióval csökken a patikai árrés is. Ennek ellentételezésére agyógyszerészi kamara benyújtotta kompenzációs igényét.

Az árréscsökkenés nem érinti egyformán a 2400 patikát, elsősorban a kórházakban vagy az azok közelében működők járnak majd rosszabbul – állítja Hankó Zoltán.

Az E-Alap 2012-es költségvetése tükrözi a kormány szűkös pénzügyi mozgásterét, de béremelés nélkül számolni kell az orvoselvándorlással, az intézmények eladósodásával. A szerkezetváltás hatása csak pár év múlva hozhat megtakarítást – véli Sinkó Eszter.