Továbbra is egészségtelen a főváros levegője

A légszennyezettségi állapotot mérő műszerek ellenőrzött adatai alapjána kisméretű szálló por (PM10) szintje – a szombati határozottabb javulásellenére – két fővárosi mérőponton is meghaladta a tájékoztatásiküszöbértéket, ami köbméterenként 75 mikrogramm, ugyanakkor mindenmérőponton meghaladta az egészségügyi határértéket, a köbméterenkénti 50mikrogrammot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra vonatkozó tájékoztatásaszerint időnkénti kisebb felhőzet növekedés mellett alapvetően napos idővárható, csapadék nem valószínű. A légmozgás a nappali órákban délkeletiirányból ismételten megélénkülhet. A légszennyezettség a tájékoztatásihatárérték körül alakul.

Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban,hogy a szmoghelyzet további romlása elkerülhető legyen, ezért a főpolgármester– az avar és kerti hulladék nyílt téri égetés tilalmának fenntartása mellett– ismételten önkéntes önkorlátozó intézkedésekre kéri fel a lakosságot és alégszennyezőket. A városvezető kéri az egyéni gépjárműhasználatmérséklését, lehetőség szerint szüneteltetését, a közösségi közlekedésigénybevételének előnyben részesítését; a gépjárművek indokolatlan– álló helyzetben történő – alapjárati üzemeltetésének lehetőség szerintimérséklését; a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának mérséklését;illetve a szolgáltató, termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetőitkibocsátásuk csökkentését.

A közleményben ismét felhívják a figyelmet a magas szálló por koncentrációlehetséges egészségkárosító hatásaira: izgatja a szem kötőhártyáját, afelső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd atüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma éskrónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- ésérrendszeri megbetegedések száma.

A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösenasztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét afertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

A veszélyeztetett népességcsoportokba tartoznak a légúti és keringésibetegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, aktív és passzívdohányosok.
Ezért azt javasolják, hogy elsősorban a veszélyeztetettcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintetttereket, útszakaszokat, amelyeket narancssárga és piros színnel jelölnek a http://terkep.budapest.hu/website/zajterkep_html/zaj_index1.htm
elérhetőségen.