Új adó jön az eva helyett

Az új kedvezmény a minimálbéreseknek eddig járó adójóváírás helyébe lép, annak kivezetésére azért volt szükség, mert túl sokan éltek vissza arendszerrel. “Elismerjük, hogy vannak olyan munkakörök, olyanfoglalkozások, amit az adórendszerben célszerű kedvezményezni. Ezt ajövőben célzottan szeretnénk elérni, ezért célcsoportjaink nagyjából aszakképesítést nem igénylő munkakörben foglalkoztatottak és azelmaradott régiókban foglalkoztatottak” – mondta az államtitkár.

Mint az ismert, 2013-ig azért is jár kompenzáció a vállalatoknak, ha a nettó érték megőrzéséhez szükséges mértékben emelik a dolgozók bérét,itt az emelés 5 százalék fölötti részét kaphatják meg a cégekadókedvezményként.

Hogy a kompenzáció helyett miért nem lett volna jobb azadójóváírás fokozatos kivezetése, az államtitkár azt mondta: “a cél azvolt, hogy minél gyorsabban át tudjunk állni az új rendszerre, és másszemléletet hozzunk be a munkaerő költségeinek adó- ésjárulékrendszerben való kedvezményezésére. Miközben kivezettük amagánszemély oldalán a torzító tényezőket, mint az adójóváírás vagy azemelt adókulcs, a munkáltató oldalán számos célzott támogatást tervezünk bevezetni”.

Emellett a kormány az államtitkár szerint dolgozik egy olyanrendszeren is, ami közvetlenül a munkavállalókat kompenzálja az esetlegelmaradó béremelésekért, itt azonban a részletek kidolgozása mégfolyamatban van.

Az államtitkár arról is beszélt az interjúban, hogy egyszerűbbadórendszerre van szükség, ehhez az adminisztrációs terheket szeretnécsökkenteni, és egy egyszerűbb, egységes adózási elszámolást szeretnemegvalósítani a kormány.

Az eva helyett pedig szükség van “egy olyan megoldásra, amiáltalánosabban a kisvállalkozói szektor minél több szereplője számáralehetőséget ad arra, hogy egyszerűen adózzon”. Ennek a bevezetésére2013-ban kerülhet sor.