Új etikai kódexe lesz a gyógyszerészeknek

“A gyanú megbetegít, a bizalom meggyógyít.” A magyar gyógyszerészihivatásnak továbbra is ez a bizalomépítés kell legyen az alapja Dr. Sohajda Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) alelnöke szerint. Mivelmegváltozott az emberek életritmusa, informáltsága, közlekedési ésvásárlási szokása, emellett az örök érték mellett szükség van apatikusok etikai kódexének változtatására is. Az új kódexet az MKGYoktóber végén tartandó közgyűlése véglegesíti, az elnökség általjóváhagyott tervezetet szerdán, egy miniszimpóziumon ismertetik.

Már a kamara 1989-es megalakulását követően felvetődött az igény agyógyszerészi etikai kódex iránt, amelyet végül az 1994. évi LI. kamarai törvény felhatalmazása alapján alkottak meg – derül ki az alelnökkelkészült, az MGYK honlapján olvasható interjúból. Az azóta megváltozottkörülmények azonban az alelnök szerint mindenképp szükségessé teszik,hogy a kódex is alkalmazkodjon az új kihívásokhoz.

Sohajda Attila szerint más fontos feladatok is a kamara előtt állnak. Így hosszú távra meg kell határozni a gyógyszerészi hivatás irányát. Ez azért sem egyszerű, mert például a kötelező kamarai tagság semvonatkozik mindenkire, csak a közforgalomban, kórházi ellátásban dolgozó patikusokra, az iparban, az oktatásban, a közigazgatásban lévőkre nem.Ráadásul a közös irány meghatározása azért is nehéz, mert nagytörésvonal az egyéni patikák gyógyszerészei és a külső befektetőhálózatok között. A sikeres kamarai működéshez arány és egyensúlyérzékszükséges, ennek kell megfelelni a kamara új alapdokumentumaiban, és amindennapi tevékenységükben is.