Új gyógyszer bélrák ellen

Egereken végzett kísérletek során, az új szer segítségével percekalatt sikerült beazonosítani és kiirtani az addig gyógyíthatatlannakvélt tumorokat, miközben a környező, egészséges sejtekben semmifélekárosodás nem történt. A hagyományos rákkezelő eljárások során –amilyen például a kemoterápia – az orvosságok a teljes szervezetrehatnak, vagyis a rákos sejtek mellett az egészségeseket iselpusztítják, ami számos mellékhatáshoz, például hajhulláshoz vagyfolyamatos hányingerhez vezethet. Az új eljárás révén mindezelkerülhető.

A kaliforniai kutatók úgy vélik, a most kifejlesztett módszersegítségével más ráktípusokkal is – mint a mell-, prosztata-, tüdő- ésbőrrák – sikeresen fel lehet majd venni a harcot. A szakemberekkutatásukat egy olyan összetevő felderítésével kezdték, amely azegészséges szövetek helyett csupán a tumort célozza meg. Egy olyanproteint – az úgynevezett IF7-et – sikerült így megtalálni, amelyrábukkan azokra a vérerekre, melyek szükségesek a tumor növekedéséhez és terjeszkedéséhez. A kísérlet során ezt a proteint egy világítómolekulához csatlakoztatták, majd bélrákos egerekbe fecskendezték. Aprotein percek alatt rátalált a tumorra és megvilágította azt.

Ezután az IF7-et egy hatékony rákgyógyszerhez kapcsolták,bejuttatták a beteg egerekbe, majd nyomon követték, ahogy a tumorfelszívódott. Az eredmények döbbenetesek voltak, két hét alatt mégalacsony dózis mellett is teljesen eltűntek a tumorok. A csodaszerrőlrészletesebben a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban lehet olvasni.